Kansanperinne oli totta – Hautaus­­maan alta paljastui roomalaisen mysteeri­uskonnon temppeli

Leicesterin tuomiokirkon vieressä tehtävissä arkeologissa kaivauksissa löytyi myös kivialttarin jäänteitä.

Leicesterin yliopiston tutkijat tekemässä kaivauksia tuomiokirkon viereisellä hautausmaalla tammikuussa.

8.3. 17:48 | Päivitetty 8.3. 18:16

Leicesterin tuomiokirkon vieressä tehtävissä arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt roomalainen temppeli tai pyhäkkö, kertoo brittiläisen Leicesterin yliopiston arkeologinen osasto tiedotteessaan. Kaivauksia tehdään Leicesterin kaupungin keskustassa sijaitsevan tuomiokirkon vanhalla hautausmaalla.

Löydöstä uutisoivat muun brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tyylisuunnaltaan gotiikkaa edustavan Leicesterin tuomiokirkon rakennustyöt on aloitettu mahdollisesti vuonna 1086. Kirkon vanha hautausmaa on nykyisin puistoaluetta, johon aiotaan rakentaa vierailukeskus.

Leicesterin tuomiokirkon rakennustyöt on aloitettu mahdollisesti lähes tuhat vuotta sitten.

Kaivauksissa on löytynyt jäänteitä yli 1 100 ruumiista. Ne ovat peräisin 1000-luvulta 1800-luvun puoleenväliin asti, jolloin hautausmaan käytöstä luovuttiin. Leicesterin yliopiston tiedotteen mukaan maalliset jäänteet haudataan uudelleen hankkeen valmistettua.

Arkeologien päästyä kaivauksissa noin kolmen metrin syvyyteen he löysivät taitavasti tehdyn huoneen, joka oli rakennettu maan alle 100-luvulla. Huoneen kiviseinien maalaus viittaa siihen, ettei sitä oltu käytetty ainakaan kellarivarastona. Huoneen keskeltä löytyi hajonnut kivialttari. Betonilattiainen huone oli täytetty maalla ja kivillä jo 200-luvun lopulla tai 300-luvulla.

”Tällaiset maanalaiset kammiot liittyvät usein hedelmällisyys- tai mysteerikultteihin, jotka palvoivat Mithraa, Kybeleä, Bacchusta, Dionysosta tai Isistä”, kertoo kaivauksia johtava Mathew Morris Leicesterin yliopiston arkeologisen osaston tiedotteessa.

Mithralaisuus oli Rooman valtakunnassa vaikuttanut varsinkin miesten suosima mysteeriuskonto, jonka alkuperää ei täysin tunneta. Kybele oli äitijumalatar, jonka palvonta oli lähtöisin nykyisen Turkin alueelta. Dionysos oli puolestaan kreikkalaisessa mytologiassa muun muassa viinin jumala, jonka roomalainen nimi oli Bacchus. Isis oli muinaisen Egyptin äiti- ja suojelijajumalatar, jota palvottiin myös varsin laajasti Rooman valtakunnassa.

Roomalaisvallan aikainen hajonneen kivialttarin osa.

Morrisin mukaan kivialttarin jäänteissä ei ole säilynyt kirjoitusta, joten varmuutta maanalaisessa huoneessa palvotusta jumalasta tai jumalattaresta ei ole sen avulla mahdollista saada.

Morrisin mukaan kansanperinteessä on satojen vuosien ajan kerrottu, että Leicesterin tuomiokirkon paikalla on ollut roomalainen temppeli. Perimätieto sai vahvistusta jo joistakin 1800-luvulla alueella tehdyistä löydöistä.

Roomalaiset perustivat Leicesterin kaupungin noin vuonna 47. Kaupungin roomalainen nimi oli Ratae Corieltauvorum, mutta paikalla on sijainnut rautakautinen asutuskeskus jo ennen kuin roomalaiset valtasivat Englannin vuodesta 43 alkaen.

Leicesterin tuomiokirkkoon haudattiin vuonna 2015 Englannin kuningas Rikhard III:n (1452–1485) jäänteet, jotka löydettiin lähettyviltä muutama vuosi aiemmin.

Lue lisää: Tutkijat löysivät ensimmäiset todisteet ”Julius Caesarin piikki­langasta”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat