Amerikkalainen tutkii suomalaisalkoholismia

13.3. 2:00 | Päivitetty 13.3. 2:01

Maaliskuussa 1973: ”Lähiympäristön, kodin tai puolison suhtautumista alkoholistiin ei ole tutkittu. Kuitenkin esimerkiksi vaimo havaitsee miehensä alkoholismin usein paljon ennen työtovereita”, sanoo tohtori Jacqueline Wiseman .

Tohtori Wiseman on Suomessa paikkaamassa tätä alkoholismin tutkimuksen aukkoa. Hän on Alkoholitutkimussäätiön vieraana selvittelemässä alkoholistien vaimojen -asemaa.

Jacqueline Wiseman teki kotimaassaan Yhdysvalloissa muutama vuosi sitten tutkimuksen asunnottomista alkoholisteista. Hän selvitteli tällöin, millaisena niin autettavat kuin auttajat näkivät hoidon. – –

Tutkimuksessa ilmeni, että alkoholistit kokivat monet hoitomuodot hyvin kielteisinä. Ryhmä- tai psykoterapian he katsoivat täysin hyödyttömiksi. Työterapian eli työskentelyn hoitolaitosten puutarhoissa, pesuloissa ja osallistumisen osastojen arkiaskareisiin alkoholistit tunsivat riistotyöksi, laitoksille taloudellista etua tuottavaksi hoidokkien hyväksikäytöksi.

"Nyt olen päätynyt tutkimaan alkoholistien vaimojen asemaa ja oloja, koska tähän mennessä on tutkittu vain työelämän, lääkäreiden, hoitopaikkojen ja muiden kodin ulkopuolisten laitosten suhdetta alkoholistiin", Jacqueline Wiseman sanoo. – –

”Puolison alkoholismi heikentää yleensä myös avioparin keskinäistä kanssakäymistä. Yritän selvitellä, kuinka vaimo yrittää järjestää oman elämänsä tyydyttäväksi juovan miehen rinnalla. Tutkin myös sitä, miten juominen on vaikuttanut parin kanssakäymiseen.”

”Alkoholismia on tutkittu paljonkin, mutta sen vaikutusta kodeissa ei tunneta. Talle on kyllä puolustuksensa. Ei voi kierrellä ovelta ovelle kyselemässä, onko perheessä alkoholiongelmia. Menetelmä ei sovellu tähän kuten poliittisiin haastatteluihin tai kuluttajatutkimuksiin.”

Tohtori Wiscman on yrittänyt saada yhteyden alkoholistien vaimoihin ilmoittelemalla lehdissä. – –

.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat