Neljä astronauttia palasi onnistuneesti Maahan, video näyttää laskeutumisen

Astronautit työskentelivät Kansainvälisellä avaruusasemalla liki puoli vuotta.

11.3. 14:15 | Päivitetty 12.3. 8:19

Neljä astronauttia palasi Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS) Maahan sunnuntaina aamuyöllä.

Astronautteja kuljettavan kapseli putosi Meksikonlahteen Floridan edustalle noin kello neljältä yöllä Suomen aikaa.

Maahan palanneet astronautit työskentelivät avaruusasemalla lähes kuusi kuukautta. Ryhmään kuuluvat Nasan astronautit Nicole Mann ja Josh Cassada, Japanin avaruushallinnon astronautti Koichi Wakata sekä Venäjän avaruusjärjestön kosmonautti Anna Kikina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Mann oli ensimmäinen Amerikan alkuperäisväestöön lukeutuva nainen avaruudessa ja Kikina ensimmäinen yhdysvaltalaisella avaruusaluksella matkustanut kosmonautti 20 vuoteen.

Venäjä kuljetti aiemmin avaruuslentäjiä asemalle Sojuz-aluksellaan, mutta nyt kuljetuksia ovat hoitaneet myös yhdysvaltalaisen avaruusyhtiö SpaceX:n alukset.

Avaruusasemalle saapui jo 3. maaliskuuta korvaava astronauttiryhmä, jonka on määrä työskennellä asemalla noin puoli vuotta.

Yhdysvallat on ilmoittanut aikovansa ajaa alas Kansainvälisen avaruusaseman vuonna 2031. Tilalle perustetaan yksityisiä avaruusasemia, joita Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa aikoo myös vuokrata ja käyttää.

Ennen hyökkäyssotaansa Ukrainaan Venäjä lupasi olla mukana ylläpitämässä Kansainvälistä avaruusasemaa vuoteen 2024. Yhteistyötä avaruusasemalla on jatkettu Venäjän sotatoimista huolimatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat