Vasta havaitulla asteroidilla on pieni mahdollisuus iskeytyä Maahan ystävän­päivänä 2046

Olympiauima-altaan kokoiseksi sanottu asteroidi voisi aiheuttaa laajaa tuhoa osuessaan asutulle alueelle.

Taiteilijan näkemys asteroidista 2023 DW.

12.3. 1:20

Hiljattain löytyneellä asteroidilla on pieni mahdollisuus osua Maahan ystävänpäivänä 23 vuoden päästä eli 14. helmikuuta 2046. Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Yhdysvaltain avaruusviraston Nasan laskelmien mukaan asteroidin todennäköisyys iskeä Maahan on 1/560. Euroopan avaruusvirasto Esa puolestaan arvioi todennäköisyydeksi 1/625. Laskelmat tarkentuvat, kun asteroidista saadaan lisää tietoa.

”Tämä kohde ei ole erityisen huolestuttava”, Davide Farnocchia Nasan laboratoriosta sanoi CNN:lle.

Nasa luokittelee havaitut asteroidit janalle 0–10 niiden aiheuttaman huolen mukaan: 0 aiheuttaa vähiten huolta, 10 eniten. Nyt löytynyt asteroidi nimeltä 2023 DW on havaittujen asteroidien listalla ainoa, joka ei ole nollaluokassa vaan saa huoliarvon 1. Se tarkoittaa määritelmällisesti, että törmäys on hyvin epätodennäköinen eikä ihmisten ole syytä olla siitä huolissaan.

Asteroidia on verrattu kooltaan olympiakokoiseen uima-altaaseen, joka on 50 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Se ei saisi osuessaan aikaan globaalia tuhoa. Dinosaurusten tappajana tunnettu asteroidi, joka osui nykyiselle Jukatanin niemimaalle 66 miljoonaa vuotta sitten aiheuttaen ilmastonmullistuksen ja joukkotuhoaallon, oli läpimitaltaan noin 12 kilometriä.

Silti nyt havaittu asteroidi voisi saada aikaan hyvinkin rumaa jälkeä, jos se sattuisi osumaan asutulle alueelle.

Helmikuussa 2013 Tšeljabinskin alueelle Venäjälle osui asteroidi, jonka läpimitta oli arviolta 18 metriä. Se räjähti ilmassa ja aiheutti tuhoja alueella, jonka läpimitta oli kymmeniä kilometrejä. Se johti epäsuoraan, kuten paineaallon rikki pamauttamien ikkunalasien takia, noin 1 500 ihmisen loukkaantumiseen. Kukaan ei tiettävästi kuollut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat