Keskusteleva tekoäly saa uuden vaihteen. Open AI julkaisi uuden tekoälynsä, GPT-4:n.
Kuten tekoälyn numero 4 kertoo, se on GPT-3:n kehittyneempi versio. Se tuottaa käyttäjän syöttämän tekstin ja tulevaisuudessa myös kuvien perusteella paitsi sujuvaa tekstiä ja analyysiä.
GPT-4 on saatavilla osana maksullista Chat GPT Plus -tilausta.
Uuden tekoälyn kerrotaan olevan on edeltäjäänsä tarkempi ja turvallisempi.
”GPT-4 vastaa 82 prosenttia aiempaa epätodennäköisemmin sopimattomasti ja tuottaa 40 prosenttia aiempaa todennäköisemmin paikkansa pitäviä vastauksia”, Open AI:n blogissa kerrotaan.
Tekoäly GPT-3:sta kehitetty tekoälyn keskusteleva versio Chat GPT on levinnyt talven aikana maailmalla kulovalkean tavoin.
Tekoälyjä valmistava yhtiö Open AI julkisti Chat GPT:n viime marraskuun lopulla.
Sitä on kokeillut hieman yli kolmen kuukauden aikana jo yli sata miljoonaa tietokoneen käyttäjää, hyvässä ja pahassa.
Tutkijat ovat kokeilleet Chat GPT:ä opetuksen apuna ja kirjoittamiseenkin. Sen luvallisesta käytöstä kiistellään nyt yliopistoissa ja tiedejulkaisuissa.
Tekoäly GPT-3 perustuu kirjoitettuun tekstiin, joita mallilla on valtavasti sen tietokannoissa. Näitä sanotaan isoiksi kielimalleiksi, LLM-malleiksi.
GPT-4:n tietokannassa on lisäksi myös valtava määrä kuvia, videoita ja äänitteitä, ennakkotieto lupaa. Tekoälyn asiantuntijat sanovat, että tällainen tekoälyn malli on multimodaalinen (MLLM).
Microsoftin johto on jo kertonut, että tekoälyn malli on multimodaalinen. Open AI julkisti jo tämäntapaisen suppean mallin verkossa. Sen nimi on Dall-e. Sen kakkosversio tuli ulos huhtikuussa 2022. Dall-e perustuu GPT-3 malliin.
Jos tällaiselle tekoälylle kirjoittaa vaikkapa ”näytä koala donkkaamassa”, tekee tekoäly siitä kuvan sekunneissa, vaikka kuvaa ei olisikaan tietokannassa.
Sama pätee vaikkapa lauseeseen ”näytä minulle kameli puettuna sotilasasuun uimarannalla, kamelilla on knalli päässä”. Tyylilajinkin voi valita, vaikkapa tunnetun taiteilijan mukaan.
GPT-4 ei tuota kuvia, mutta siihen pystyy tulevaisuudessa syöttämään kuvia, joiden perusteella se voi luokitella kuvan sisältöjä ja tehdä niistä analyyseja. Esimerkiksi jos käyttäjä lähettää kuvan jääkaapin sisällöstään, GPT-4 voi tunnistaa sen sisällön mutta myös esittää, mitä jääkaapissa olevista aineksista voisi valmistaa, kertoo Science Alert.
Open AI ei silti ole ensimmäinen, joka julkaisee multimodaalisen tekoälymallin kokeiluja.
Jo marraskuussa 2022 Deepmind esitteli tekoälyn, jonka nimi on Gato.
Se pystyy kielimallien käyttämien tekniikoiden avulla paitsi juttelemaan, myös pelaamaan Atarin videopelejä ja ohjamaan robottikättä.
Tänä vuonna Google julkisti mallin, jonka nimi on PaLM-E. Sen avulla voi esimerkiksi ohjata robottinäköä.
Silti GPT-4:stä saattaa tulla hyvin suosittu ja kohuttu, koska se on osa osa Microsoftin palveluja.
Kehittäjien mielestä ei kannata odottaa, että uusi tekoäly on heti ”täydellinen”.
Ihmiset testaavat GPT-4:ää ja kommentoivat sitä, sanoo MIT:n uutiskirjeessä Jan Leike, joka kehittää Open AI:n tekoälyjä.
Meidän on oltava hyvin tietoisia teknologian rajoituksista. Meidän täytyy tehdä selväksi, että GPT-4 ei ole valmis tuote, Leike sanoo.
Oikaisu 15.3. kello 7.24: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Microsoft julkaisi GPT-4:n. GPT-4 on Open AI:n kehittämä palvelu, johon Microsoft on sijoittanut.
Juttua muokattu 15.3. kello 8.00: Täsmennetty, että GPT-4 ei voi luoda kuvia, mutta se voi tulevaisuudessa vastaanottaa kuvia ja analysoida niitä. GPT-4 tuottaa ainoastaan tekstiä.