Kaukaiselta saarelta löytyi ”hirvittäviä” muovisia kiviä – ”Saastuminen on saavuttanut geologian”

Sulanut muovi muodostaa pienistä kivistä suurempia kappaleita.

Muovikiviä Atlantin valtameressä sijaitsevan Trindaden saaren rannalla.

15.3. 18:01 | Päivitetty 15.3. 19:40

Brasilialaiset tutkijat ovat löytäneet syrjäiseltä Trindaden saarelta muovista muodostuneita kiviä, kertoo uutistoimisto Reuters. Sulanut muovi on kietoutunut saaren kivien ympärille.

”Tämä on uusi ja hirvittävä löytö, sillä saastuminen on saavuttanut geologian”, sanoi geologi Fernanda Avelar Santos Paranán yliopistosta Reutersille.

Santosin tutkimusryhmä selvitti, mistä muovi oli saarelle tullut. Trindaden vulkaaninen saari sijaitsee Atlantilla ja sinne on yli tuhat kilometriä Brasilian rannikolta.

”Muovi koostuu pääasiassa merivirtojen tuomista kalastusverkoista. Lämpötilan noustessa muovi sulaa ja tarttuu kiviin”, Santos kertoi.

Sulanut muovi muodostaa pienistä kivistä suurempia kappaleita.

Trindaden saari on kooltaan noin kymmenen neliökilometriä ja se on yksi tärkeimmistä liemikilpikonnan pesimäalueista maailmassa. Vuosittain tuhannet liemikilpikonnat saapuvat saaren rannoille munimaan.

Trindaden ihmisasutus koostuu lähinnä Brasilian laivaston tukemasta tutkimusasemasta.

Santosin mukaan muovikivet löydettiin suojelualueelta, jonka lähellä liemikilpikonnat munivat. Liemikilpikonna on merikilpikonnalaji, joka on aikuisena noin metrin pituinen ja painaa keskimäärin hieman alle 200 kiloa.

Trindade on enimmäkseen karua maastoa.

Oikaisu keskiviikkona 15.3. kello 19.36: Korjattu saaren nimi Trinidadesta oikeaan kirjoitusasuun Trindade.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat