Lappajärvellä tehtiin merkittävä löytö

Lappajärven riipus on todennäköisesti ollut osa naisen korustoa, muiden myöhäisrautakautisten linturiipusten tavoin.

Koru löytyi jo 1960-luvulla Lappajärven Pentinniemessä sijainneelta lehmilaitumelta. Se pysyi vuosikymmenet löytäjänsä hallussa, kunnes se lopulta luovutettiin löytötietoineen alueelliselle vastuumuseolle tammikuussa.

16.3. 14:05 | Päivitetty 16.3. 14:29

Etelä-Pohjanmaan Lappajärveltä paljastui merkittävä arkeologinen löytö, kun Seinäjoen museot sai haltuunsa ristiretkiaikaisen linturiipuksen.

Tiedotteen mukaan esine löytyi jo 1960-luvulla lehmilaitumelta, mutta se luovutettiin aluemuseolle vasta tammikuussa tänä vuonna.

Lappajärven riipus on todennäköisesti ollut osa naisen korustoa, muiden myöhäisrautakautisten linturiipusten tavoin. Se on valmistettu aikavälillä 1 000–12 00 jaa.

”Linturiipus on tyyliltään plastinen ja kuvaa siipensä laskostanutta koppeloa. Riipuksessa on seitsemän reikää puuttuvia linnunjalkaheloja varten”, kuvaillaan tiedotteessa.

Arkeologi Janne Rantasen mukaan esine on tieteellisesti merkittävä, sillä Etelä-Pohjanmaan Järviseudun asutushistoriaa valaiseva arkeologinen löytöaineisto on erityisen niukkaa juuri myöhäisrautakauden osalta.

Riipus on toimitettu Museovirastolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat