Uusi jättiläis­hämähäkkilaji löydettiin Australiasta

Idiopidae-heimoon kuuluvat naarashämähäkit voivat kasvaa jopa viiden senttimetrin pituisiksi ja elää yli 20 vuotta. Eläimen elinympäristö on kuitenkin vakavasti uhattuna.

| Päivitetty

Australiasta on löydetty uusi jättiläis­hämähäkkilaji, jota tavataan vain Queenslandin osavaltiossa. Asiasta kertoo yleisradioyhtiö BBC.

Idiopidae-heimoon kuuluvan lajin naaraat voivat kasvaa jopa viiden senttimetrin pituisiksi ja elää yli 20-vuotiaiksi. Koiraat voivat puolestaan kasvaa jopa kolmen sentin pituisiksi.

Vasta löydetty laji voi kuitenkin tutkijoiden mukaan olla jo uhanalainen, sillä sen luontaista elinympäristöä on tuhottu suurelta osin. Heimon hämähäkit rakentavat ”ansaluukkuja”, joiden avulla ne saalistavat hyönteisiä. Tyypillisesti aiemmin tavatut lajit ovat 1,5–3 senttimetrin pituisia.

Laji sai tieteellisen nimen Euoplos dignitas, ja sillä viitataan kuvaannollisesti muun muassa monipuolisuuteen ja suuruuteen. Nimi annettiinkin muun muassa eläimen koon takia. Hämähäkki ei ole vaarallinen ihmisille.

Naaraat viettävät elämänsä maan alla, kun koiraat taasen jättävät pesänsä 5–7 vuoden jälkeen etsiäkseen parittelukumppania. Aiemmin lajista on löydetty vain muutamia yksilöitä ja vain yksi naaras on toimitettu Queenslandin museoon 1960-luvulta alkaen.

Vuoden 2021 toukokuussa suoritettu etsintäretki paljasti vain yhden populaation, joka eli tienpartaalla usean sadan metrin kokoisella alueella. Ympärillä oleva, hämähäkeille elinkelpoinen ympäristö oli raivattu maataloutta ja karjaa varten.

Oikaisu 25.3. kello 10.09: Laji kuuluu Idiopidae-heimoon, ei Ctenizidae-heimoon kuten jutussa aiemmin todettiin. Aiemmin jutussa todettiin lajin saaneen latinankielisen nimen, mutta oikeampi termi on tieteellinen. Lisäksi jutussa todettiin Euoplos dignitas -nimen tarkoittavan monipuolisuutta tai suuruutta, mutta kyse ei ole tarkasta käännöksestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat