Muinaisesta temppelistä löytyi yli 2 000 lampaan päätä

Päät annettiin todennäköisesti lahjoina tuhat vuotta aiemmin kuolleelle Ramses Suurelle, joka oli yksi muinaisen Egyptin merkittävimmistä hallitsijoista.

Lampaan päitä löytyi parituhatta. Päiden uskotaan olleet lahjoja.

Arkeologit ovat löytäneet yli 2 000 lampaan päätä temppelistä Egyptin muinaisesta Abydosin kaupungista.

Egyptin turismi- ja muinaismuistoministeriön sunnuntaisesta ilmoituksesta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Arkeologien mukaan muumioidut päät ajoittuvat Ptolemaiosten aikaan. Ptolemaiosten hallitsijasuku hallitsi Egyptiä vuodesta 305 eaa. vuoteen 30 eaa.

Päillä ei kuitenkaan välttämättä muistettu Ptolemaiosten hallitsijoita, vaan tutkijat uskovat, että päät olivat lahjoja Ramses II:lle. Myös Ramses Suurena tunnettu faarao hallitsi Egyptiä 19. dynastian aikaan vuosina 1279–1213 ennen ajanlaskun alkua, eli reippaasti ennen Ptolemaioksen valtakautta.

Päät nimittäin löytyivät Ramses Suuren temppelistä. Ramses Suuren valtakausi oli poikkeuksellisen pitkä, mutta myös vakaa ja vauras . Hänen valtakauttaan pidetään myös Egyptin taiteen ja kulttuurin kulta-aikana. Nämä syyt saattavat selittää sitä, miksi Ramses Suurta juhlittiin eläinten päillä vielä noin tuhat vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Lampaiden lisäksi tutkijat löysivät Abydosista muumioituja koiria, vuohia, gaselleja, lehmiä ja mangusteja.

Ramses Suuren temppelistä löytynyt muumioitunut lampaan pää.

Egypti kertoo tasaisin väliajoin uusista ja merkittävistä arkeologisista löydöistä. Niiden taustalla saattaa tieteen edistämisen lisäksi olla myös raha: turismi on Egyptille elintärkeä elinkeino, ja tällä hetkellä maa kärsii talouskriisin kourissa.

Egypti toivoo maahansa 28 miljoonaa turistia vuodessa vuoteen 2028 mennessä. Ennen koronaviruspandemiaa turisteja vieraili Egyptissä vuosittain noin 13 miljoonaa, kertoo AFP.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat