Keinolihaa valmistava yhtiö esitteli tiistaina norsujen heimoon kuuluneen mammutin dna:n avulla kasvatetun suuren lihapullan.
Kyseinen lihapulla on esillä hollantilaisessa tiedemuseossa, eikä sitä ole tarkoitettu syötäväksi, kertoo uutistoimisto Reuters.
Australialaisen Vow-keinolihayhtiön mukaan tarkoituksena on tuoda julkisuutta keinotekoisesti kasvatetulle lihalle, jonka yhtiö sanoo olevan perinteistä lihaa ilmastoystävällisempää. Keinoliha kasvatetaan suoraan eläinten kantasoluista.
”Halusimme luoda jotakin täysin erilaista kuin nyt on tarjolla”, Vowin perustaja Tim Noakesmith kertoi Reutersille. Hänen mukaansa yksi lisäsyy juuri mammutin valinnalle oli, että tutkijat uskovat eläimen kuolleen aikanaan sukupuuttoon ilmastonmuutoksen takia.
Nykytiedon valossa viimeiset mammutit vaelsivat Maapallon pohjoisosissa noin 4 000 vuotta sitten.
Vow-yhtiön perustaja Tim Noakesmith esitteli mammuttilihapullaa Nemo-tiedekeskuksessa Amsterdamissa Hollannissa 28. maaliskuuta.
Näyttävästä julkistuksesta huolimatta pullan liha ei ole 100-prosenttisesti mammuttia.
Lihapulla valmistettiin lampaan soluista, joihin liitettiin tuhansia vuosia vanhaa mammutin myoglobiinia eli lihaspunaa. Kyseessä on lihassolujen rautapitoinen punertava väriaine, joka sitoo tai luovuttaa happea.
Koska Vowin hankkimassa mammutin dna:ssa oli muutamia aukkoja, käytettiin lihan muodostamisessa myös afrikkalaisen norsun dna:ta.
Näin valmistetun keinolihapullan hajua kuvaillaan vastaavanlaiseksi kuin krokotiilin lihalla.
Keinolihayhtiön mukaan lihalle tulisi tehdä vielä paljon testejä ennen kuin sitä saisi myydä ihmisille sopivana ravintona.
Villamammutteja eli suurella alueella läpi Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan.