Sveitsissä huuto­kaupataan kyseen­alainen tyrannosaurus rexin luuranko – Paleontologilta tyly tuomio: ”Taide­installaatio”

Huutokauppa on ongelmallinen, arvioi paleontologi Thomas Holtz yhdysvaltalaisesta Marylandin yliopistosta.

Sveitsissä huutokaupataan huhtikuussa tyrannosaurus rexin 67 miljoonaa vuotta vanha luuranko, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters. Trinityksi nimetyn dinosauruksen luurangon hinnan uskotaan nousevan 5–8 miljoonaan euroon, arvioi zürichiläinen Kollerin huutokauppakamari.

Huutokauppa on kuitenkin ongelmallinen, sanoo paleontologi Thomas Holtz yhdysvaltalaisesta Marylandin yliopistosta.

3,9 metriä korkea Trinity on nimittäin koottu kolmen tyrannosauruksen luurankojen osista. Tyrannosaurusten luut kaivettiin 2008–2013 Montanan ja Wyomingin osavaltioista Yhdysvalloista.

”On harhaanjohtavaa koota eri yksilöiden luista yksittäinen luuranko”, Holtz sanoi AFP:lle.

Trinityn luista vain hieman yli puolet on alkuperäisiä. AFP:n mukaan 50 prosentin osuutta pidetään hyväksyttävänä rajana.

Viime vuonna Christie's -huutokauppakamari veti myynnistä tyrannosauruksen luurangon Hongkongissa, koska sen osien alkuperäisyys herätti epäilyksiä.

Christian Link Kollerin huutokauppakamarilta sanoo, että luiden alkuperästä ollaan rehellisiä.

”Siksi nimi on Trinity (Kolminaisuus). Emme piilottele millään tavalla sitä, että luut ovat peräisin eri yksilöistä”. Link sanoi.

Hän pitää luurangon alustavaa hinta-arviota melko alhaisena.

”Trinity ei ole yksilö vaan taideinstallaatio”, paleontologi Holtz puolestaan totesi AFP:lle.

Hän on muutenkin dinosaurusten luurankojen ja fossiilien huutokauppaa vastaan, koska yksityisten ostamat fossiilit eivät ole tutkijoiden käytettävissä.

Huutokauppakamarin Link puolestaan painotti, että 95 prosenttia tunnetuista tyrannosaurusten luurangoista on museoissa. Vuonna 2021 Nature-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maailmassa on löytynyt vain 32 täyskasvuisen tyrannosaurus rexin luurankoa.

Dinosaurusten luurankojen huutokaupoissa liikkuu nykyisin huomattavia summia. Esimerkiksi vuonna 2020 tyrannosauruksen luurangosta maksettiin 27 miljoonaa euroa Christie’sin huutokaupassa New Yorkissa. Vuonna 2021 Pariisissa huutokaupattiin hyväkuntoiseksi luonnehdittu triceratops-dinosauruksen fossiili 6,65 miljoonalla eurolla. Vuonna 2018 Pariisissa huutokaupattiin kaksi dinosauruksen luurankoa, joita mainostettiin ”trendikkäinä sisustuselementteinä”.

Trinityä on huutokauppakamarin mukaan myymässä yksityishenkilö. Luuranko rahdattiin Yhdysvalloista Sveitsiin ja sitä esiteltiin Zürichissä keskiviikkona. Huutokauppa pidetään 18. huhtikuuta.

Tyrannosauruksen luurankoa esiteltiin keskiviikkona Kollerin huutokauppakamarilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat