Yhteinen pahe lähentää pariskuntia

Epäterveelliset elintavat lisäävät ainakin hetkellisesti tyytyväisyyttä.

Jos pariskunnasta vähintään toinen oli kokenut aivohalvauksen, epäterveellisellä ruualla ei ollut vaikutusta läheisyyteen.

Paha tapa kumppanin kanssa voi lisätä parisuhdeonnea ainakin lyhytaikaisesti, selviää Personality and Social Psychology Bulletin -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Zürichin yliopiston Theresa Pauly kollegoineen tarkasteli kolmea aiempaa tutkimusta, joissa selvitettiin epäterveellisiä elintapoja parisuhteessa.

Yhdessä tutkimuksessa tupakoivat pariskunnat kirjasivat yhteisiä tupakointihetkiä. Toisessa vähän liikkuvat parit mittasivat keskinäisiä laiskotteluhetkiään aktiivisuusrannekkeilla.

Kolmanteen tutkimukseen osallistui pariskuntia, joissa ainakin toinen osapuoli oli kokenut aivohalvauksen. He pitivät kirjaa siitä, kuinka usein he söivät yhdessä epäterveellistä ruokaa.

Kaikissa tutkimuksissa osallistujat myös kertoivat, kuinka tyytyväisiä he olivat parisuhteeseensa ja kuinka läheiseksi he kokivat kumppaninsa kirjaus- tai mittauspäivinä.

Kahdessa ensimmäisessä tutkimuksessa läheisyyden tuntu voimistui epäterveellisen toiminnan päivinä. Kolmannessa vaikutusta ei näkynyt.

Tutkijat päättelivät, että yhteiset lankeemukset voivat lisätä parisuhdetyytyväisyyttä lyhyellä aikavälillä. Ei ole kuitenkaan varmaa, kantaako epäterveisiin elintapoihin rohkaiseva parisuhde myös pidemmälle tulevaisuuteen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat