Miksi suklaapatukat, leivonnaiset ja sipsit houkuttavat kaupassa niin monia? Onko himo synnynnäistä vai johtuuko se siitä, että aivomme oppivat suosimaan lihottavaa ruokaa, jos syömme sitä jatkuvasti?
”Uskomme, että aivot oppivat tämän mieltymyksen”, sanoo translationaalisen neurotieteen ryhmäjohtaja Sharmili Edwin Thanarajah saksalaisesta Max Planck -instituutista tutkimuslaitoksen tiedotteessa.
Edwin Thanarajah ja hänen kollegansa värväsivät 57 normaalipainoista kahden kuukauden kokeeseen. Parikymppiset koehenkilöt jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään.
Ensimmäinen ryhmä sai tavallisen ruokavalionsa päälle paljon rasvaa ja sokeria sisältäneen jugurttivälipalan kahdesti päivässä. Vertailuryhmä nautti jugurttinsa vähärasvaisena ja -sokerisena.
Koehenkilöt kävivät toiminnallisessa magneettikuvauksessa ennen tutkimusta ja koko koejakson ajan.
”Runsasrasvainen ja -sokerinen ruoka aiheuttaa hermosolujen toiminnassa muutoksia samaan tapaan kuin riippuvuutta aiheuttavat huumeet ja lääkkeet.
Paljon rasvaa ja sokeria saaneiden osallistujien aivoissa näkyi selviä muutoksia jakson lopussa. Herkkujugurtit yllyttivät toimeen erityisesti aivojen dopamiinijärjestelmän, joka toimii aivoissa mielihyvä- tai palkitsemiskoneistona.
Aivokuvaukset osoittivat, että epäterveelliset välipalat muuttivat hermosolujen välisiä kytkentöjä ja aivot oppivat tiedostamattaan suosimaan tällaisia herkkupaloja.
Tuhdeilla ja makeilla jugurteilla nautiskelleet alkoivat haluta vähärasvaista ruokaa vähemmän kuin tutkimuksen alkaessa, eivätkä he myöskään pitäneet siitä enää yhtä paljon.
”Näiden aivomuutosten kautta suosimme aina ruokia, jotka sisältävät paljon rasvaa ja sokeria”, professori Marc Tittgemeyer sanoo tiedotteessa.
Epäterveellisiä välipaloja nauttineiden paino ei kasvanut koejakson aikana enempää kuin verrokkien. Myöskään verensokeri- tai kolesteroliarvoissa ei ollut eroja.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että ylipaino on yhteydessä dopamiinijärjestelmän muutoksiin. Kytköksen syntymekanismi ei kuitenkaan ole selvä.
Tutkijaryhmän mukaan löydökset osoittavat, että runsasrasvaisen ja -sokerisen ruoan säännöllinen syöminen aiheuttaa hermosolujen toiminnassa muutoksia samaan tapaan kuin riippuvuutta aiheuttavat huumeet ja lääkkeet.
Myöhemmin myös ylensyömisen ja painonnousun riski voi kohota, tutkijat arvioivat.
Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism -tiedelehti.
Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2023.