Maailman pintavedet ennätys­lämpimiä – kielii El Niñon heräämisestä

Erityisesti Tyynenvaltameren tropiikilla vaikuttanut La Niña -ilmiö ei enää viilennä maapallon meriä.

Myrskyävä Tyynimeri Kaliforniassa maaliskuussa.

Maailman merien pintalämpötila on mittaushistorian lämpimimmillään, kertoo Yhdysvaltain sää- ja valtamertentutkimuslaitos (Noaa).

Noaan satelliittitietojen mukaan huhtikuun alusta alkaen merien pintaveden keskilämpötila on ollut ylimmillään 21,1 celsius-astetta. Edellinen ennätys­keskilämpötila mitattiin vuonna 2016, jolloin lämpötila oli enimmillään 21 astetta.

Vuosien 1982–2011 pintalämpötilojen mediaani oli tähän aikaan vuodesta noin 20,4 astetta.

Viimeisen kolmen vuoden ajan La Niña -ilmiö on viilentänyt trooppisen Tyynenmeren alueita ja auttanut hillitsemään ilmastonmuutoksen aiheuttamaa lämpötilojen nousua.

Tiivistetysti merten pintalämpötiloista seurattavista ilmiöistä La Niña yleensä laskee ja vastakkainen El Niño yleensä nostaa maailmanlaajuista lämpötilaa.

Nyt mitattu merten pintavesien lämpötilan nousu kielii tutkijoiden mukaan El Niño -ilmiön heräämisestä. Se saattaa aiheuttaa tämän vuoden aikana entistä enemmän sään ääri-ilmiöitä ja lämpötilaennätysten rikkoutumisia.

La Niña -ilmiö on auttanut pitämään maapallon lämpötiloja viimeisten vuosien aikana alhaisempana huolimatta lämmittävien kasvihuonekaasujen määrän lisääntymisestä ilmakehässä.

”Nyt, kun se on loppu tulemme todennäköisesti näkemään pian ilmastonmuutoksen merkkejä hyvin selkeästi,” sanoo Noaan vanhempi tutkijatohtori Mike McPhaden The Guardian -lehdelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat