Käärme saattaa kuulla kiljaisusi

Käärmeillä ei ole ulkokorvaa eikä värähtelevää tärykalvoa. Silti ne kuulevat enemmän kuin on ajateltu, ilmeni kokeessa.

Kyy on suomalaisille tuttu. Aistikokeessa oli australialaisia käärmeitä.

| Päivitetty

Jos säikähdät talvilevolta noussutta kohmeista kyytä, jota askeltesi töminä ei karkottanut, se saattaa huomata myös pelästyneen älähdyksesi.

Vastoin monen oletusta käärmeet aistivat maan värähtelyjen ohella myös ilmassa kantautuvia ääniä ja reagoivat niihin, osoittavat australialaiset tutkijat.

Käärmeillä ei ole ulkokorvaa eikä värähtelevää tärykalvoa. Siksi on ajateltu, että ne kuulisivat pääasiassa matalia ääniä, jotka välittyvät alustan värinöistä pään luiden kautta.

Aiemmassa tutkimuksessa oli huomattu kalkkarokäärmeen voivan aistia ilman kautta ääniä, jotka olivat korkeudeltaan ihmispuheen alueella, mutta asiaan ei ollut perehdytty kunnolla.

Nyt laboratoriossa seurattiin viiteen eri sukuun kuuluvien australialaisten käärmeiden käyttäytymistä, kun niille soitettiin alustan värähtelyinä tuntuvia, puhetta matalampia ääniä sekä puheen korkuisia, vain ilman kautta kuuluvia ääniä.

Monentyyppiset käärmeet reagoivat molempiin,

kertoo raportti Plos One -lehdessä.

Viiltävä kirkaisu lienee käärmeille liian kimeä, mutta matalat ja keskikorkeat ihmisäänet osuvat niiden reagointialueelle.

Julkaistu Tiede Luonnossa 3/2023

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat