Maailman vahvimman kanto­raketin koe­lentoa lykättiin viime hetkellä

Starshipit voivat ennen pitkää mullistaa rakettibisneksen. Starshipin yläosasta räätälöidään myös laskeutujaa Kuuhun.

Starship odottaa koelentoa lähtöalustalla Boca Chicassa Etelä-Texasissa. Se on SpaceX:n avaruuslentojen yksi keskus.

| Päivitetty

Avaruusyhtiö SpaceX:n suuren Starship-kantoraketin koelentoa on lykätty viime hetkellä. Raketin oli määrä lähteä matkaan kello 16.20:n jälkeen Suomen aikaa.

Yhden polttoainesäiliön venttiilin paineissa havaittiin ongelmia vain muutamia minuutteja ennen lähtöä.

SpaceX ilmoittaa uudesta ajankohdasta myöhemmin. Yhtiön mukaan toiseen laukaisuyritykseen menee ainakin 48 tuntia eli kaksi vuorokautta.

Starshipin on määrä kohota avaruuteen SpaceX:n avaruuslentojen yhdestä tukikohdasta Starbasesta Yhdysvalloista. Se sijaitsee Boca Chicassa Meksikonlahden rannalla, lähellä Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa.

Starshipista tulee onnistuessaan maailman vahvin avaruudessa lentänyt kantoraketti. Koelento on ohi alle kahdessa tunnissa.

”Tämä on riskeille altis lento, hyvin monimutkaisen, jättimäisen raketin ensimmäinen lento”, SpaceX-yhtiön omistaja Elon Musk totesi sunnuntaina Twitterissä.

”Olemme hyvin varovaisia. Jos näemme jotain, mikä huolestuttaa meitä, lykkäämme lähtöä”, Musk kirjoitti.

SpaceX:n insinöörit liittivät kantoraketin ala- ja yläosan toisiinsa 5. huhtikuuta raketin lähtöalustalla.

Alaosan Super Heavy -kantoraketin nimi on tällä lennolla Booster 7. Yläosan mallikappaleen nimi on Starship 24.

Koko raketin nimi on Starship, joka on myös toisen vaiheen nimi.

Avaruusalus Starship ja kantoraketti Super Heavy eivät ole koskaan lentäneet yhdessä. Monia testejä niille on tehty, mutta aina erikseen.

Koelennolla raketti kohoaa yli 65 kilometrin korkeuteen jo kahden minuutin kuluttua lähdöstä. Sen alaosa irtoaa vajaan kolmen minuutin kohdalla.

Irronnut alaosan iso 70-metrinen sylinteri sisältää yhä polttoainetta. Se ohjataan Meksikonlahdella mereen noin 30 kilometrin päähän rannikosta.

Ohjailu mallintaa, miten alaosan kantoraketti Super Heavy jatkossa laskeutuisi aina lähtöalustalleen.

Starshipin yläosan eli toisen vaiheen rakettimoottorit vievät sen yli 240 kilometrin korkeuteen, kertoo verkkosivu Space.com.

Avaruuden rajana on pidetty sataa kilometriä.

Starship palaa avaruudesta Maan ilmakehään yli tunnin lennon jälkeen. Silloin se on ehättänyt jo Tyynellemerelle.

Tyhjä Starship putoaa mereen Havaijilla noin sata kilometriä Kauain saaresta luoteeseen. Sen runkoon on asennettu lämpösuojia, joiden avulla Starship kestää ilmakehän kitkassa syntyvää kuumuutta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Viimeinen este koelennolle poistui perjantaina, kun Yhdysvaltain liittovaltion ilmailuhallinto FAA myönsi Starshipille lentoluvan.

FAA asetti 2020-luvun alun aikana koelennolle kymmeniä ehtoja.

Suunnitelmissa on, että myöhemmin Starshipin osat palaavat aina pystyasennossa lähtöpaikalle Starbaseen. Silloin osat käytetään huollon jälkeen uudelleen.

Uusiokäyttö on osa SpaceX:n ohjelmaa. Sen avulla avaruuslennot halpenevat huomattavasti.

Starshipistä on tarkoitus kehittää täysin kierrätettävä kantoraketti pitkän ajan kuluessa, ja Musk arvelee tähän menevän ehkä kaksi tai kolme vuotta.

Starship voi viedä 500 kilometrin korkeuteen yli sata tonnia rahtia. Starshipit voivat ennen pitkää muutenkin mullistaa sen, miten ja millä hinnalla avaruuteen viedään rahtia ja ihmisiä.

SpaceX lennättää eri raketeillaan satelliitteja jo nyt selvästi halvemmalla kuin mitä vanhojen, kertakäyttöisten rakettien lähdöt maksavat. Viimeksi viime lauantaina SpaceX:n raketti Falcon 9 lähetti avaruuteen 51 satelliittia kerralla.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uusi iso kantoraketti SLS jää Starshipille toiseksi, kun mittarina on esimerkiksi Maata kiertävälle radalle saatava hyötykuorma.

Avaruuteen viedään jopa kymmeniätuhansia satelliitteja vuoteen 2030 mennessä, arvioivat alan asiantuntijat. Nyt Maata kiertää lähes 5 000 toimivaa satelliittia.

Starshipin yläosasta räätälöidään myös laskeutujaa Kuuhun. Nasalta on puuttunut laskeutumisalus Kuun pinnalle.

Sitä varten on käynnissä hanke Starship HLS, jota Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa rahoittaa.

Nasan SLS on ehtinyt lentää vain kerran, viime marraskuussa Artemis 1 -lennolla.

Sekä Nasan että SpaceX:n uudet kantoraketit ovat niin vahvoja, että niillä pääsee Kuuhun, jopa Marsiin saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat