Maailman vahvin kantoraketti Starship räjähti koelennon aikana – Video näyttää tapahtumat

SpaceX:n uuden kantoraketin Starshipin seuraavat versiot mullistavat avaruuslentojen tekniikat ja laskevat kuluja.

| Päivitetty

Avaruusyhtiö SpaceX onnistui torstaina lähettämään ison rakettinsa Starshipin, mutta raketti kuitenkin räjähti koelennon aikana.

Lähtö tapahtui noin kello 16.34 Suomen aikaa.

SpaceX kertoi viestipalvelu Twitterissä, että avaruusraketti ”irtosi suunnittelemattomasti”.

Starshipin kapselin oli tarkoitus erottua ensimmäisen vaiheen kantoraketista kolmen minuutin kuluttua lennosta, mutta irtoaminen ei onnistunut ja raketti räjähti, kertoo uutistoimisto AFP.

Kantoraketti Starship kohosi lentoon SpaceX:n avaruuslentojen keskuksesta Starbasesta. Se on Boca Chican alueella Etelä-Texasissa.

SpaceX:n omistaja Elon Musk twiittasi torstaina iltapäivällä, että laukaisua yritetään uudelleen ”muutaman kuukauden sisällä”.

Torstaina tehty yritys oli järjestyksessään toinen. Maanantaina ensimmäinen yritys kaatui siihen, että yksi polttoainetankin painetta säätelevistä venttiileistä ei toiminut.

Kun lähtöön oli maanantaina vajaat yhdeksän minuuttia, SpaceX:n lennonjohto ilmoitti ongelmasta. Venttiili oli osa kantoraketin ensimmäisen vaiheen paineistusta.

Lennonjohto päätti muuttaa koelennon lähdön harjoitteluksi, ja lähtölaskentaa jatkettiin se mielessä.

Lennonjohto kävi harjoituksessa läpi lähdön vaiheita. Harjoitus seisautettiin vasta 40 sekuntia ennen nollahetkeä.

Starship odotti lähtölaskentaa lähtöalustallaan Etelä-Texasissa. Raketti on 120 metrin pituinen, maailman suurin ja vahvin.

Musk on kertonut toivovansa kaikilta pitkää pinnaa. Voi olla, että tarvitaan vielä uusia lähtöyrityksiä.

Avaruusaluksen lähtöä siirretään viime hetkillä melko usein.

Esimerkiksi avaruussukkuloiden ajalla 1981–2011 sukkulat lensivät kaikkiaan 135 lentoa. Niistä 121:n lähtöä siirrettiin ainakin kerran.

Yleensä ongelma on viime hetken polttoaineen syötössä ja syötön venttiilien hienosäädössä.

Starship saa hurjan voimansa SpaceX:n uuden sukupolven Raptor-rakettimoottoreista. Alemmassa vaiheessa on 33 raptoria ja ylemmässä 6.

Ne kaikki on suunniteltu uusiokäyttöön. Myöhemmillä lennoilla alukset ja niiden osia tuodaan takaisin avaruudesta takaisin lähtöpaikalle Starbaseen Texasiin.

Koelennolla kantoraketin alaosa eli Super Heavy oli määrä ohjata alas Meksikonlahdella. Se toteutuu jo noin kahdeksan minuuttia lähdön jälkeen.

Yläosan eli Starship 24:n piti kohota yli 200 kilometrin korkeuteen, ja se kiertää lähes maapallon ympäri. Starshipin oli tarkoitus laskeutua mereen Havaijin pohjoispuolella noin 90 minuutin kuluttua lähdöstä.

Starship on maailman vahvin kantoraketti.

Se voi viedä Maan kiertoradalle 500 kilometrin korkeuteen yli sata tonnia kuormaa, tavaroita ja ihmisiä. Aiemmilla kantoraketeilla ei ole päästy tähän.

Starship on vuosien kokeiden ja työn tulos. Sen vaiheita ja osia on kuitenkin kokeiltu erikseen, ei yhdessä.

Kun osat laitettiin yhteen, on Starship on maailman pisin kantoraketti.

Alemman vaiheen nimi on Super Heavy 7. Sen rakettimoottoreja koekäytettiin viimeksi helmikuussa. Kokeen alaosan 33 moottorista 31 käynnistyi.

SpaceX tähtäsi siihen, että Starship kohoaisi koelennolla avaruuteen ainakin 90 prosentin teholla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Raketin osia ei koelennolla ole tarkoitus poimia merestä. Tarkoitus kuitenkin on, että myöhemmillä lennoilla osat palaavat ohjatusti ja pystyasennossa lähtöpaikalle.

Sitten osia huolletaan ja ne käytetään uudelleen. Tämä uusiokäyttö vähentää selvästi avaruuslentojen kuluja.

Suuri joukko ihmisiä seurasi kantoraketin laukaisua Brownsvillessä, Texasissa.

Lentoa seuraa kiinnostuneena myös Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa.

Se on tilannut SpaceX:ltä laskeutujan, jolla Nasan on määrä viedä kaksi astronauttia Kuuhun.

SpaceX:n räätälöi Starshipista aluksen, joka laskeutuu Kuun etelänavan lähelle. Tämä Artemis 3 -lento voi toteutua jo vuoden 2025 lopulla.

SpaceX:n ja Starshipin historian painolastina on vuosien 2020–2021 seitsemän epäonnistunutta rakettikoetta, joissa Starshipin laitteita tai niiden osia räjähti.

”Lennossa on riskinsä. Tämä on erittäin vaikeaa. Kukaan ei ole rakentanut rakettia, joka on lähellekään näin suuri”, muistutti astronautiikan professori Garrett Reisman Etelä-Kalifornian yliopistosta BBC:lle.

Reisman on entinen SpaceX-yhtiön neuvonantaja ja myös entinen astronautti.

Oikaisu 20.4. kello 18.06. Korjattu professori Garrett Reismanin nimen kirjoitusasu. Aiemmin Reismanin nimi oli osassa juttua virheellisessä muodossa Reiman. Päivitys 21.4. kello 11.34. Aikamuotoja päivitetty jutun keski- ja loppuosasta vastaamaan sitä, että koelento päättyi räjähdykseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat