Nuori tyttö löysi metallinpaljastimella viikinkiajan aarteen Tanskasta, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.
Lähes kolmensadan hopeakolikon aarre löytyi viime syksynä pellolta kahdesta toisiaan lähellä olevasta paikasta. Pohjois-Jyllannin museo tiedotti löydöstä torstaina.
Kätketty aarre on yli tuhat vuotta vanha. Löytöpaikka sijaitsee noin kahdeksan kilometriä pohjoiseen Fyrkatin viikinkiaikaisesta linnoituksesta.
”Tällainen aarre on äärimmäisen harvinainen”, kertoi Pohjois-Jyllannin museon johtaja Lars Christian Norbach AFP:lle.
Hopeakolikkojen joukossa on arabialaisia, saksalaisia, tanskalaisia, skotlantilaisia ja irlantilaisia rahoja. Kolikot ovat enimmäkseen 980-luvulta.
Kolikot ovat peräisin samalta ajalta kuin Fyrkatin linna, jonka perusti Harald Sinihammas. Harald Sinihammas oli Tanskan kuningas vuosina 958–986 ja myös Norjan kuningas vuosina 976–986.
Norbachin mukaan aarteen kätkemisellä ja linnalla saattaa olla yhteys. Aarteita kätkettiin levottomina aikoina ja Fyrkatin linna paloi samoihin aikoihin, kun aarteen myöhäisimmät kolikot on lyöty.
Harald Sinihammas kääntyi tiettävästi kristityksi vuonna 965. Hän myös lyötti kolikoita, joissa oli risti. Harald jatkoi isänsä Gorm Vanhan työtä ja onnistui yhdistämään suurimman osan tanskalaisista valtansa alle.
Lisänimensä Harald sai huonoista tummuneista hampaistaan, mutta lisänimi mainitaan ensimmäisen kerran vasta noin vuonna 1 140, joten ei tiedetä, milloin sitä käytettiin ensimmäisen kerran. Bluetooth-tiedonsiirtotekniikka on nimetty Harald Sinihampaan mukaan.
Kolikot tulevat esille Aalborgin historialliseen museoon ensi heinäkuussa.
Aarteen löytöpaikalla tehdään kaivauksia ensi syksynä, kun sato on korjattu pellolta.
Kolikot löytänyt tyttö saa rahapalkkion, jonka suuruutta ei kerrottu julkisuuteen. Myöskään tytön ikää ei kerrottu.
Lue lisää: Arkeologit yllättyivät: Miten roomalaiset hopeakolikot päätyivät merisäästä tutulle saarelle?
Lue lisää: Tutkimus paljasti uutta tietoa ikonisesta viikinkilaivasta
Aarteeseen kuuluva kolikko on lyöty kuningas Harald Sinihampaan aikana 970–80-luvuilla.