Avaruusyhtiö SpaceX räjäytti viime torstaina jättimäisen Starship-rakettinsa koelennolla. Lennonjohto päätti tuhota raketin noin neljä minuuttia lähdön jälkeen.
Kantoraketin toinen vaihe ei irtaantunut ensimmäisestä vaiheesta noin kolmen minuutin jälkeen, kuten oli tarkoitus. Starship alkoi menettää korkeutta.
SpaceX ja ilmailuviranomaiset selvittävät nyt lähdön kulkua ja onnettomuuden syytä.
Nyt keskustelua
Ne sijaitsevat Meksikonlahden rannalla eteläisessä Texasissa.
Lähtöalueelle Starbaseen levisi paljon pölyä. Taivaalta laskeutui myös hiekkaa ja maaperää isolle alueelle. Sementinpalojakin lensi ilmassa.
Paikalliset asukkaat valittivat paitsi roskista ja pölystä, myös melusta, raportoi The New York Times -sanomalehti. Lähialueella särkyi ikkunoita.
Boca Chican lähellä on kasvi- ja eläinlajeiltaan arvokas luonnonsuojelualue.
Starshipin lähtöpaikka herätti kiinnostusta eteläisessä Texasissa viime viikonloppuna.
Avaruusyhtiö SpaceX:n piti ennalta huomioida ympäristöön kohdistuvat rasitteet. Liittovaltion ilmailualan viranomainen FAA vaati tätä jo ennen kuin rakettikeskus Starbase rakennettiin.
Paikalliset Rio Granden laakson asukkaat kirjelmöivät huolistaan ennen koelentoa. Kannanoton allekirjoitti 27 yhteisöä ja järjestöä.
Ne kysyivät, mitä vahinkoja tulevat lennot aiheuttavat alueen luonnolle ja myös niille alueille, joita alkuperäisasukkaat pitävät pyhinä.
SpaceX-yhtiö räjäytti Starshipin pian lähdön jälkeen.
Kun pöly hälveni räjäytyksen jälkeen, paljastui, että lähdössä käynnistyneiden noin 30 Raptor-rakettimoottorin voima koversi kraatterin lähtöalustalle.
Alusta oli rakennettu kuumuutta kestävästä betonista, kertoo Business Insider -lehti.
Betoni kuitenkin särkyi. Kuumuus ei siis vain syövyttänyt betonia vaan myös hajotti sitä.
Lähtöalustaan ei ollut tehty rakenteita, jotka olisivat ohjanneet palokaasuja ohjatusti pois raketin läheltä.
Tuhoa kertyi lähtöpaikalle enemmän kuin oletettiin. Se, milloin Starship voi edes yrittää uutta koelentoa, on vielä auki, kirjoittaa The Washington Post -sanomalehti.
SpaceX:n omistaja Elon Musk itse viestitti perjantaina Twitterissä, että SpaceX voisi olla valmis Starshipin uuteen koelentoon ”1–2 kuukauden kuluttua”.
Musk on kuitenkin ollut aikatauluissaan aiemmin liian toiveikas.
SpaceX harkitsi aikoinaan betonista liekkikaivantoa osana Starbasen lähtöalustaa. Sitten se päätti, että sitä ei rakenneta.
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa esimerkiksi on rakentanut 39B-lähtöalustan uudelleen Floridan rannikolle, Kennedyn avaruuskeskukseen.
Alustan rakenne on sellainen, että raketin lähdön tuottamia pakokaasuja ja jäähdytykseen käytettyjä vesiä voi ohjata hallitusti.
Yksi syy alustan kohennukseen oli Nasan uusi erittäin iso kantoraketti SLS. Se lensi ensi kertaa onnistuneesti viime marraskuussa. Uusi lähtöalusta kesti kantorakettien hurjan voiman.
Musk kertoi lauantaina, että SpaceX alkoi rakentaa isoa, vedellä jäähdytettävää teräslevyä lähtöalustalle noin kolme kuukautta sitten.
Se ei valmistunut koelennolle.
SpaceX:ssä uskottiin, että lähtöalustan betoni kestäisi lähdön. Lähtöalusta oli valmistettu erityisen hyvin kuumuutta kestävästä betonista.
Yhtiö nojasi arviossa Starshipin rakettikokeeseen. SpaceX kokeili Starshipin rakettimoottoreita samalla lähtöalustalla helmikuussa.
Silloin 31 ensimmäisen vaiheen Raptor-rakettimoottoria käynnistyi, kaksi ei. Ensimmäinen vaihe oli koepolton ajan kiinni lähtöalustassa.
Avaruusyhtiö SpaceX on korostanut, että se uusiokäyttää kantorakettejaan. Näin vältetään avaruusromua.
Yhtiön kantorakettien eri mallien on tarkoitus palata pystyasennossa lähtöalustalleen. Ne on määrä huoltaa ja käyttää uudelleen, jopa kymmeniä kertoja.
Tämä on säästänyt huomattavasti esimerkiksi satelliittien lähetykseen meneviä kuluja ja myös luontoa, kun raketit eivät ole kertakäyttöisiä.
Lue lisää: Miksi SpaceX:n lennonjohto räjäytti itse kantoraketti Starshipin?