Pitkään on ajateltu, että kaupungissa asuminen ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen lisäävät pikkulapsilla allergiariskiä. Tutkimustulokset aiheesta ovat olleet kuitenkin ristiriitaisia.
Suomalaistutkijat selvittivät asiaa tuoreessa tutkimuksessaan ja havaitsivat, että luontoympäristön vaikutus allergioihin saattaakin olla päinvastainen.
Kotia ympäröivä vihreys varhaislapsuudessa ei näytä suojaava lasta atooppiselta ihottumalta.
Päinvastoin, metsien läheisyys ja maaseutumainen elinympäristö voivat olla yhteydessä korkeampaan ihottumariskiin.
”Toki atooppinen ihottuma on vain yksi, joskin yleensä ensimmäinen lapsella ilmaantuva allerginen sairaus”, sanoo Turun yliopiston lastentautien erikoislääkäri Minna Lukkarinen tiedotteessa.
Allergiset sairaudet ovat lasten yleisimpiä pitkäaikaissairauksia. Atooppista ihottumaa esiintyy 20–30 prosentilla lapsista.
Se puhkeaa useimmiten varhaislapsuudessa ja on usein yhteydessä ruoka-allergioihin, astmaan ja allergiseen nuhaan myöhemmällä iällä.
Turun yliopiston tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan kuutta suomalaista syntymäkohorttiaineistoa, joissa oli mukana yli viisi tuhatta lasta.
Tutkimuksissa selvitettiin, miten erilaiset altisteet syntymästä lähtien olivat yhteydessä sairastavuuteen myöhemmällä iällä.
Tutkijat ottivat tarkastelussa huomioon lapsen syntymävuodenajan, varhaislapsuuden kotia ympäröivän luontotyypin sekä sen, oliko lapsella puhjennut atooppinen ihottuma kahden vuoden ikään mennessä.
Selvisi, että vihreä elinympäristö lisäsi ihottuman riskiä erityisesti lapsilla, jotka olivat syntyneet keväällä.
”Toki pitää muistaa, että vihreysmittarimme olivat karkeita”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava tutkija Anne Karvonen.
Eri luontotyypit, niiden monimuotoisuus ja altistumisen ajankohta voivat vaikuttaa immuunivasteen kehitykseen eri tavoilla.
Yhteyksien selvittämiseksi tarvitaankin vielä lisää tutkimusta.
Lisäksi tutkijat muistuttavat, että vaikka kotia ympäröivä kasvillisuus ei suojannut ihottumalta, sillä voi olla muita myönteisiä vaikutuksia.
Aikaisemmissa tutkimuksissa vihreä elinympäristö on yhdistetty muun muassa vähäisempään verenpaine-, astmalääkkeiden ja psyykenlääkkeiden käyttöön sekä alhaisempaan masennusriskiin.
Tutkimuksen julkaisi Pediatric Allergy and Immunology -tiedelehti.
Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2023.