Sepelvaltimotauti paljastumassa lastentaudiksi

Merkkejä verisuonten kovettumista oli havaittu jo vastasyntyneilläkin, kerrottiin vuonna 1973.

Toukokuussa 1973: Keski-ikäisiä miehiä kaatava sepelvaltimotauti on paljastumassa "lastentaudiksi". Helsingin Lastenklinikassa on löydetty verisuonten kovettumataudiksi tulkittavia ahtautumia vastasyntyneiltäkin.

Joka viides nykyisin syntyvä suomalainen sairastuu ennemmin tai myöhemmin sepelvaltimotautiin. Miten hänet voitaisiin tunnistaa ajoissa?

Maailman lastenkardiologit ovat aloittamassa ennen näkemättömän ajojahdin selvittääkseen sydänverisuonitautien ensisijaiset syyt. – –

Helsingin Lastenklinikan asiantuntijaryhmä on luonut seurantatutkimusmallin, joka oisin tarkkailuun tuhannet lapset syntymähetkestä vuosikymmeniksi eteenpäin. – –

”Sepelvaltimotautia koskevia hajahavaintoja lapsista on olemassa vasta korkeintaan kymmenen vuoden ajalta. Aivan viime vuosina on käynnistetty vaatimattomia yksittäisiä tutkimusprojekteja”, määrittelee tilanteen lasten sydäntauteihin erikoistunut professori Bernhard Landtman Lastenklinikasta.

Landtman on juuri palannut Rhodoksella pidetystä Euroopan lastenkardiologien yhdistyksen kokouksesta, johon osallistui 200 alan asiantuntijaa eri puolilta maailmaa. – –

Asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että on todellakin syytä puhua lasten sepelvaltimotaudeista muidenkin kuin synnynnäisten epämuodostumien kohdalla.

”Vaikka oireet ilmenisivätkin vasta myöhemmin, on sepelvaltimotaudin pohja kuitenkin luotu jo lapsuudessa” , sanoo Landtman.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat