Kuumia aaltoja taltutetaan nyt ilman hormoneja – Näin aalto syntyy

Vaihdevuodet järkyttävät aivoissa muutakin kuin lämmönsäätelyä. Raju siirtymä voi jättää jälkensä terveyteen.

Vaihdevuosien tunnettu piirre ovat kuumat aallot. Niihin on kehitteillä ei-hormonaalinen lääke.

Markkinoille saattaa pian tulla ei-hormonaalinen lääke, joka vähentää kuumia aaltoja. Se on ensimmäinen laatuaan.

Euroopan unionin lääkeviraston EMA:n ja Yhdysvaltain lääkeviraston FDA:n lupakäsittelyssä parhaillaan oleva fetsolinetantti blokkaa aivosolujen reseptoreista molekyylin, joka aktivoi lämmönsäätelykeskusta.

Jos lääke osoittautuu tehokkaaksi ja turvalliseksi myös laajassa potilaskäytössä, se on käänteentekevä, sanoo synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo Turun yliopistosta.

Lääkkeen mahdolliset pitkän ajan sivuvaikutukset ovat Polon mukaan vielä epäselviä, koska lääketutkimuksessa niitä ehdittiin seurata vain vuosi.

Tähän asti kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosioireita on voitu lievittää tehokkaasti hormonikorvaushoidolla eli estrogeenilla. Se vaikuttaa aivojen lämmönsäätelykeskuksessa samoin kuin uusi lääke.

Estrogeenihoito ei kuitenkaan sovi kaikille, esimerkiksi naisille, jotka ovat sairastaneet rintasyövän.

Sukuhormonit estrogeeni ja testosteroni pitävät kaiken muun lisäksi tasapainossa ihmisen lämmönsäätelyä, jonka keskus on aivojen hypotalamuksessa.

Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto munasarjoissa lakkaa. Siksi lämmönsäätelykeskus menee joksikin aikaa raiteiltaan. Se alkaa reagoida ruumiin ydinlämpötilan vähäiseen heilahteluun, jota tapahtuu kaiken aikaa.

Kuuma aalto syntyy, kun hypotalamus käynnistää turhan takia ihmisen jäähdytysjärjestelmän. Ihon mikroverisuonet avautuvat, veri virtaa niihin ja johtaa lämpöä ihon pintaan.

Samalla hikirauhaset alkavat toimia. Hien haihtuminen sitoo lämpöä ihon pinnalta ja viilentää näin ihmistä.

Vaihdevuodet eivät ole sairaus. Hormonitasojen vaihtelu vaikuttaa kuitenkin terveyteen.

Kuumia aaltoja saavat myös nuoret naiset, jos estrogeenin tuotanto loppuu munasarjojen poiston tai syöpähoitojen vuoksi. Miehetkin kokevat niitä, kun mieshormonin tuotanto ajetaan alas eturauhassyövän hoitamiseksi.

Kun estrogeenin tuotanto on päättynyt, lämmönsäätely ja muut aivotoiminnot kalibroituvat taas vähitellen kohdalleen.

Vaihdevuosissa estrogeenin tuotanto harvoin loppuu kuin seinään. Usein se ei edes hiivu tasaisesti, vaan hormonitasot heittelehtivät.

Niinpä myös kuumat aallot ja hikoilukohtaukset voivat jatkua pitkään. Keskimäärin niitä esiintyy seitsemän vuoden ajan.

Vaihdevuodet eivät ole sairaus. Hormonitasojen vaihtelu vaikuttaa kuitenkin terveyteen.

Kuumia aaltoja kokee 80 prosenttia naisista. Aallot voivat toistua tiheästi ja herättää ihmisen hiestä märkänä monta kertaa yössä. Ne voivat siis häiritä vakavasti unta.

Häiriintynyt uni aiheuttaa osaltaan muita ongelmia, joita vaihdevuosiin liittyy: korkeaa verenpainetta, aineenvaihdunnan muutoksia, mielialan heittelyä ja keskittymisvaikeuksia.

Lisäksi estrogeeni vaikuttaa usealla tavalla suoraan aivoihin. Arizonan yliopiston neurobiologi Roberta Brinton sanoo Nature-tiedelehdessä, että estrogeenin väheneminen haittaa esimerkiksi glukoosin käyttöä polttoaineena. Glukoosi on aivojen pääasiallinen energianlähde.

Brinton on ryhmänsä kanssa havainnut, että estrogeenitasojen laskiessa aivojen aineenvaihdunta aluksi romahtaa.

”Seurauksena on hätäviesti: Näännyn, tarvitsen toista polttoainetta”, Brinton kuvailee .

Tässä tilanteessa aivot yrittävät ottaa energiaa glukoosin sijaan lipideistä eli rasvasta. Se voi Brintonin mukaan johtaa tulehdustilaan ja aiheuttaa vaihdevuosien aikaisen aivosumun. Se saattaa myös lisätä riskiä Alzheimerin ja Parkinsonin taudin kehittymiseen.

Brintonin ryhmä on kuvantanut naisten aivoja vaihdevuosien aikana. Havainnot viittaavat siihen, että mullistusten jälkeen glukoosin kulutus asettuu ”uuteen normaaliin”. Silloin suoritus muistia ja älyllistä suorituskykyä mittaavissa testeissä paranee.

Raju siirtymävaihe voi silti jättää jälkensä myöhempään terveyteen. Siksikin hoitoja kannattaa kehittää, ja niiden otollinen aika olisi vaihdevuosien alkuvaiheessa, sanovat Naturen haastattelemat tutkijat.

Polon mukaan näyttää siltä, että heti vaihdevuosien alussa aloitettu hormonikorvaushoito saattaa antaa suojaa myös sydän- ja verisuonitaudeilta. Estrogeeni pitää verisuonet joustavina ja mahdollisesti vähentää plakin muodostumista suonten seinämiin.

Vasta vaihdevuosien jälkeen aloitettuna hoidolla voi olla päinvastainen vaikutus, koska suonet ovat ehtineet jo kalkkeutua ja jäykistyä.

Selvästi todistettu hyöty hormonikorvaushoidosta on luun tiheydelle.

Lue lisää: Melkein puolet ihmiskunnasta kokee kuumia aaltoja, joiden syytä ei tarkkaan tunneta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat