WHO: Korona­virus­pandemia ei aiheuta enää maailman­laajuista terveydellistä hätä­tilaa

”Viime viikolla covid-19 aiheutti kuoleman joka kolmas minuutti, ja nämä kuolemat ovat vain ne, jotka tiedämme”, sanoo WHO:n johtaja.

| Päivitetty

Miljoonien ihmisten kuolemaan johtanut ja maailmantaloutta ravistellut koronaviruspandemia ei muodosta enää maailmanlaajuista terveydellistä hätä­tilaa, linjasi Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

WHO oli julistanut koronaviruspandemian kansainväliseksi terveydelliseksi hätä­tilaksi alkuvuodesta 2020.

”Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei covid-19 olisi enää globaali uhka terveydelle. Viime viikolla covid-19 aiheutti kuoleman joka kolmas minuutti, ja nämä kuolemat ovat vain ne, jotka tiedämme”, Tedros sanoi.

”Pahinta mitä joku valtio voisi nyt tehdä on se, että tätä uutista käytettäisiin perusteluna heikentää suojauksia, purkaa rakennettuja järjestelmiä ja lähettää kansalaisille viesti, jonka mukaan covid-19 ei aiheuta mitään huolta.”

Tedros totesi myös, että pandemian vuoksi kuoli mahdollisesti ainakin 20 miljoonaa ihmistä. Määrä on kolminkertainen virallisiin lukuihin verrattuna.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on esittänyt, että covid-19-tauti eli koronavirustauti luokiteltaisiin yleisvaarallisen tartuntataudin sijaan valvottavaksi tartuntataudiksi. THL on jo aiemmin todennut, että koronan luokittelusta yleis­vaaralliseksi tartuntataudiksi on syytä luopua.

Oikaisu 6.5. kello 10.55: Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että WHO:n mukaan korona­pandemia ei aiheuta enää maailman­laajuista terveys­uhkaa. WHO:n mukaan tauti on yhä globaali uhka terveydelle, mutta järjestön aiemmin julistama maailman­laajuinen terveydellinen hätä­tila on ohi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat