Makeutusaineita ei kannata käyttää, jos haluaa keventyä, Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa.
Suositus perustuu terveysjärjestön tuoreeseen systemaattiseen katsaukseen. Meta-analyysin tulokset viittaavat WHO:n mukaan siihen, että sokerittomien makeutusaineiden käyttö ”ei anna mitään pitkäaikaista etua kehon rasvan vähentämisessä aikuisilla tai lapsilla”.
Makeutusaineiden käytöllä voi olla lisäksi ei-toivottuja vaikutuksia, terveysjärjestö päättelee koontitutkimuksen perusteella.
Makeutusaineiden pitkäaikaiskäyttö voi WHO:n mukaan lisätä kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä kuolleisuuden riskiä aikuisilla.
Syy siihen, miksi runsas makeutusaineiden käyttö on väestötutkimuksissa kytköksissä suurempaan sairastavuuteen, on kuitenkin epäselvä.
Interventiotutkimuksissa yhteyksiä ei ole havaittu. Nämä tutkimukset selvittävät jonkin asian vaikutusta koeryhmässä ja verrokkiryhmässä.
Sokeri korvataan nykyään monissa ruuissa ja juomissa makeutusaineilla. Yleisiä makeutusaineita ovat esimerkiksi asesulfaami K, aspartaami, sakariini, sukraloosi, stevia ja sen johdannaiset.
Katsaus ja sitä seurannut suositus ei koske polyoleja eli sokerialkoholeja, joista makeuttajina käytetään yleisimmin sorbitolia ja ksylitolia.
Vähäkalorisilla elintarvikkeilla yritetään hillitä lihavuusepidemian paisumista.
Suuri osa maapallon ihmisistä saa kulutukseensa nähden liikaa energiaa, ja valtaosa yli 30-vuotiaista suomalaisista on ylipainoisia.
Ylipaino on yleistynyt myös lapsilla, ja 2–16-vuotiaista suomalaisista pojista 29 prosenttia ja tytöistä 19 prosenttia oli toissa vuonna ylipainoisia.
”Makeutusaineiden käytöstä painonhallinnassa on ristiriitaisia tuloksia.
Tuoreessa katsauksessa on mukana 283 aiemmin julkaistua tutkimusta. Meta-analyysi selvittää, mitä niiden tulokset kertovat makeutusaineiden hyödyllisyydestä painonhallinnassa.
Johtopäätös on se, että makeutusaineista ei ole pitkäaikaista apua painonhallinnassa, vaikka ne korvaisivat elintarvikkeita, joissa on paljon lisättyä sokeria.
”Ihmisten pitäisi vähentää jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä kaikkiaan ruokavalionsa makeutta, jotta heidän terveytensä kohentuisi”, sanoo ravitsemus- ja ruokaturvallisuutta WHO:ssa johtava Francesco Branca järjestön tiedotteessa.
WHO:n suositus on ehdollinen, ja terveysjärjestö on suunnannut viestinsä varsinkin päättäjille ja asiantuntijoille, sanoo Cambridgen yliopiston epidemiologian professori Nita Forouhi asiantuntijalausuntoja keräävällä Science Media Centre -sivustolla.
Eri maissa voidaan päätyä kullekin sopiviin poliittisiin päätöksiin.
Suositus ei ole saanut tuoreeltaan asiantuntijoiden varauksetonta tukea.
Esimerkiksi Forouhi huomauttaa, että valtaosa mukana olleista tutkimuksista ei anna asiasta vahvaa näyttöä. WHO itsekin toteaa, että makeutusaineista painonhallinnassa on ristiriitaisia tuloksia, eikä pitkäaikaiskäytön seurauksista ole selvyyttä.
Monissa interventiotutkimuksissa makeutusaineiden käytöstä sokerin korvaajina painonhallinnassa on saatu myönteisiä tuloksia.
”On laadukkaita satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, jotka osoittavat, että kun keinotekoisesti makeutetut juomat korvaavat lapsilla salaa sokerilla makeutetut juomat, ne auttavat ehkäisemään epäterveellistä painonnousua”, sanoo King’s College Londonin ravitsemuksen ja ruokavalio-opin emeritusprofessori Tom Sanders Science Media Centre -sivustolla.
Satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa osallistujat jaetaan ryhmiin satunnaisesti. Tällaiset tutkimukset kestävät yleensä kuitenkin vain muutamia viikkoja tai kuukausia.
Havainnoivissa väestötutkimuksissa on huomattu, että makeutusaineiden käyttö on kytköksissä suurempaan painoindeksiin, mutta ne eivät kerro, mikä yhteyttä selittää.
”Makeutusaineet eivät palkitse aivoja sokerin tavoin.
Osa tutkijoista on sitä mieltä, että makeutusaineet voivat auttaa lyhyellä aikavälillä pudottamaan painoa, mutta pidemmän päälle niistä ei ole hyötyä, jos on tottunut makeaan.
WHO:n tuore suositus pätee kaikkiin muihin ihmisiin paitsi niihin, joilla on jo diabetes. Diabeetikot on jätetty ulkopuolelle, koska katsauksessa ei ollut mukana tutkimuksia, joissa olisi tarkasteltu diabeetikkoja.
Suositus makeutusaineiden välttämisestä painonhallinnassa ei koske lääkkeitä ja hygieniatuotteita, terveysjärjestö huomauttaa. Makeutusaineita on esimerkiksi hammastahnoissa ja ihovoiteissa.
Suositus ei myöskään käsittele makeutusaineiden turvallisuutta.
Viime vuosina on havaittu, että aivot näyttävät jäävän huutamaan muuta ruokaa makeutusainejuomien jälkeen.
Jos ihminen nauttii sokeria, glukoosia eli rypälesokeria tai fruktoosia eli hedelmäsokeria, aivojen kylläisyyskeskus sen sijaan havaitsee energian ja ruokahalu laantuu.
Asiaa ovat selvittäneet esimerkiksi Leidenin yliopiston tutkijat. Toiminnallisissa magneettikuvissa sokerit näyttivät aktivoivan kylläisyyden ja aivojen palkitsemisjärjestelmän. Vähäkaloriset makeutusaineet eivät saaneet samaa aikaan.