Pompejin raunioista tehtiin uusia löytöjä

Kahden keski-ikäisen miehen luurangot löydettiin romahtaneen seinän alta.

Pompejin kaupungin raunioista on löydetty arkeologisissa kaivauksissa kaksi uutta luurankoa. Löydöstä uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja brittilehti The Guardian.

Nykyisen Napolin kaupungin lähettyvillä Italiassa sijaitseva Pompeji hautautui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79.

Kahden keski-ikäisen miehen luurangot löydettiin romahtaneen seinän alta.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että miehet olivat hakeneet suojaa rakennuksesta, joka sortui tulivuorenpurkausta edeltäneessä maanjäristyksessä. Toisen miehen käsi on asennossa, joka viittaa siihen, että hän yritti suojella itseään sortuvalta seinältä.

Useita päiviä kestäneiden maanjäristysten jälkeen Vesuviuksen purkaus alkoi 24. elokuuta vuonna 79. Tuhkapilvi nousi jopa 14 kilometrin korkeuteen. Sen jälkeen ihmisillä oli kuitenkin useita tunteja aikaa paeta Rooman valtakuntaan kuuluneesta kaupungista.

Pompeji mielletään helposti täystuhoksi, mutta se ei välttämättä pidä paikkaansa.

”Pompejin asukkaat eivät tienneet, että Vesuvius oli aktiivinen tulivuori. Vaikka jo ensimmäisen tunnin aikana tuli pilkkopimeää, uskoisin, että suurin osa väestöstä ehti paeta”, arvioi Kansallismuseon näyttelypäällikkö Minerva Keltanen HS:lle toukokuun alussa.

Pompejin rauniot löydettiin mahdollisesti jo 1500-luvulla. Ensimmäiset kaivaukset tehtiin puolestaan vuonna 1748. The Guardianin mukaan raunioista on löytynyt yli 1 500 ihmisen jäänteet vuosisatojen varrella.

Nykyisin Pompeji on Italian toiseksi suosituin turistikohde Rooman Colosseumin jälkeen.

Lue lisää: Vesuvius tuhosi kirjan 2 000 vuotta sitten, pian sen salat saattavat paljastua

Lue lisää: Pompejin tuho säilöi ihmisten arjen sekä suuren määrän eroottista taidetta – Nyt kiehtova kaupunki on esillä Suomessa

Lue lisää: Pompeijista löytyi aiemmin tuntematon hauta antiikin ajalta – Kuka oli poikkeuksellisin menoin haudattu Marcus Venerius Secundio?

Lue lisää: Tutkimus: Jo muinaiset roomalaiset jalostivat brakykefaalisia koiria

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat