Assurin muinaiskaupungista löytyneet lähes 4 000 vuotta helmet ovat paljastuneet eurooppalaisesta meripihkasta tehdyiksi, kertoo muun muassa Phys.org.
Assur oli muinainen assyrialainen kaupunki Tigris-joen varrella nykyisessä Irakissa. Saksalaiset arkeologit löysivät helmet jo vuonna 1914 tehdessään kaivauksia Assurin suuressa zikkuratissa eli porraspyramidissa.
Piirros babylonialaisesta zikkuratista.
Muinaisen Mesopotamian alueella zikkuratit olivat porrastettuja temppelitorneja, joiden huipulla oli varsinainen temppeli.
Kaivauksissa löydettiin yli sata vuotta sitten parituhatta helmeä, jotka oli tehty muun muassa kivestä, lasista ja poltetusta savesta. Joukosta erottui kaksi muita litteämpää helmeä, jotka oli tehty jostain muusta materiaalista. Nämä helmet paljastuivat meripihkasta tehdyiksi tuoreessa tutkimuksessa, jossa olivat mukana muun muassa Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg ja saksalaisia museoita.
Tutkijoiden mukaan meripihka on lähtöisin Itämereltä tai mahdollisesti Pohjanmereltä. Meripihkahelmet ovat noin vuodelta 1 800 ennen ajanlaskumme alkua.
Helmien löytyminen nykyisen Irakin alueelta näin varhaiselta pronssikaudelta on poikkeuksellista.
Tutkimus meripihkahelmistä julkaistiin Acta Archaeologica -tiedejulkaisussa.