Yli puolet maailman suurimmista järvistä kuivumassa

Tutkimuksen mukaan hupenevien järvien rannoilla asuu neljännes maailman ihmisistä.

Kuivunut Trinity-järvi Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa lokakuussa 2022.

Yli puolet maailman suurimmista järvistä ja tekojärvistä uhkaa kuivua, kertoo torstaina julkaistu tutkimus. Coloradon yliopiston Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pääsyyt järvien kuivumiseen ovat ilmastonmuutos ja vesivarojen kestämätön kulutus.

Järvien kuivumisen vaikutukset ovat mittavia, sillä jopa neljännes maailman ihmisistä elää järvialtailla, joiden vesimäärä vähenee.

Tutkimuksessa seurattiin satelliittien avulla lähes 2 000:ta maailman suurinta järveä tai tekojärveä vuosina 1992–2020. Keskimäärin järvien vesimassa hupeni 22 gigatonnia vuodessa. Tutkimuksen aikana järvivettä katosi yli 600 kuutiokilometriä, mikä on 17 kertaa enemmän kuin Yhdysvaltojen suurimmassa tekojärvessä Meadissa on vettä.

Tutkijoiden yllätykseksi veden määrä väheni myös järvissä, jotka sijaitsevat kosteilla alueilla.

Vaikka valtaosa maailman järvistä pieneni, lähes joka neljännessä järvessä veden määrä lisääntyi. Esimerkiksi monilla vuoristojärvillä tämä tosin selittyi jäätiköiden ja ikiroudan sulamisella.

Makean veden järvissä ja tekojärvissä on 87 prosenttia maailman suolattomasta sulasta vedestä.

Oikaisu 19. toukokuuta kello 16.04: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että makean veden järvissä ja tekojärvissä on 87 prosenttia maailman suolattomasta vedestä. Todellisuudessa makean veden järvissä ja tekojärvissä on 87 prosenttia maailman suolattomasta sulasta vedestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat