Ikävuosia vanhempi ulko­näkö voi kieliä sairauksista – Tupakointi tai liiallinen uv-valo selittävät ulkoista olemusta vain osittain

Ikääntynyt olemus saattaa kertoa esimerkiksi siitä, että sidekudosten ja luusolujen tuotanto on heikentynyt.

Paljon ryppyjä ikävuosiin nähden? Se voi johtua paitsi tupakoinnista myös elimistön oireilusta.

Mitä nuoremmalta ihminen näyttää ikävuosiinsa verrattuna, sitä terveempi hän on. Näin olettavat useimmat ihmiset, kun he katsovat ensi kertaa itselleen uuden ihmisen kasvoja.

Jos taas toinen näyttää ikäistään vanhemmalta, se herättää alitajuisesti epäilyksiä ihmisen kunnosta yleensä.

Ikäänsä vanhempi ulkonäkö näyttää todella liittyvän siihen, että ihminen sairastaa tavallista useammin.

Näin kertoo Alankomaissa tehty tutkimus. Se selvitti, miten asiantuntijapaneeli arvioi valokuvien perusteella toisten ihmisten ikää ja miten arviot suhteutuivat kuvattujen henkilöiden kronologiseen ikään ja terveystietoihin.

Tutkimuksen teki joukko lääketieteen tutkijoita Erasmuksen yliopistosta Rotterdamissa ja Unileverin tutkimusosastolta.

Aineistona oli 2 679 alankomaalaisen naisen ja miehen valokuvat.

Ihmisiä pyydettiin kertomaan kuvista, minkä ikäisiksi he arvioivat henkilön valokuvan perusteella. Jokaista kuvaa arvioi keskimäärin 27 henkilöä.

Arvioitavat koehenkilöt olivat 52–88-vuotiaita. Heidän keski-ikänsä oli 65,8 vuotta. Tausta-aineistona oli heistä saatuja terveystietoja, kertoo Britannian dermatologisen seuran tiedote.

Henkilö arvioitiin tutkimuksessa nuorekkaaksi, jos ihmiset pitivät häntä vähintään viisi vuotta kronologista ikäänsä nuorempana.

Tällaisen arvion saaneet ihmiset sairastivat vähemmän esimerkiksi keuhkoahtaumaa ja kaihia, eikä heidän kuulonsa tai luustonsa ollut vielä heikentynyt yhtä paljon kuin muilla. Myös tiedonkäsittelyn kyvyt olivat säilyneet hyvin.

TUTkimukseen otettiin mukaan muun muassa painoindeksi, ultravioletille valolle altistumisen määrä ja tupakointi.

Terveystiedoista seurattiin munuaisten, sydän- ja verisuonisairauksien ja keuhkojen sairauksia, koska ne liittyvät myös ikään.

Tutkijat tilastoivat lisäksi koehenkilöiden lihasten ja luuston ongelmia. Myös silmien kunnon ja kuulon heikkenemiset otettiin huomioon.

Tutkijat pohtivat, miten ihmisen yleinen tila välittyy ulkonäköön ja kasvoihin.

Taustalla voi vaikuttaa esimerkiksi se, miten elimistön solujen sidekudoksien solut kasvavat kasvavat ja toimivat.

Kun fibroblastisolujen ja niihin liittyvän kollageenin tuotanto vähenee elimistössä, se vaikuttaa myös ihoon, joka näyttää ikääntyneeltä.

Kollageeni on lihasten ja sidekudosten proteiini, jota elimistö valmistaa.

Fibroblastit ovat sidekudoksessa esiintyviä soluja, jotka muodostavat sidekudoksiin säiemäisiä valkuaisaineita. Ne vaikuttavat ihoon.

Osteoblastit eli luuta muodostavat solut voivat myös vaikuttaa siihen, miltä ihminen näyttää. Luuta muodostavien solujen aktiivisuus voi vähentyä ja johtaa siihen, että luuntiheys pienenee.

Tutkimus osoittaa, että jotkin muut syyt vaikuttavat ikääntyneeltä näyttävään ulkomuotoon, eivät siis vain elämäntapoihin liittyvät tekijät, kuten tupakointi ja liika ultraviolettisäteille altistuminen.

Näin sanoo Erasmus-yliopiston professori Tamar Nijsten tutkimustiedotteessa. Nijsten on yksi tutkimuksen kirjoittajista.

Kasvojen ikääntymisen seuranta voisi siis ehkä tarjota vihjeitä siitä, miten ihmisen muu elimistö voi.

Toki voi olla niin, että löydös pätee esimerkiksi vain eurooppalaiseen tai Alankomaiden väestöön.

Voi olla, että ilmiötä ei tunnisteta muissa etnisissä ryhmissä tai muissa maissa.

Tutkimuksesta kertoi myös lääkärilehti Duodecim.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat