Torstai

Emme kuuntele, mikä ikääntyville itselleen olisi tärkeää, sanoo steineroppeja vanhustentyöhön soveltava Tiina Kuisma

Ihmisten pitää saada elää omannäköistään elämää loppuun asti, Tiina Kuisma sanoo. Hän johtaa projektia, jossa ikäihmiset päättävät itse vanhuudenpäivistään.

Siitä on kuusi vuotta, kun Tiina Kuisman isä sairastui. Kuisma tiesi, että seuraavat kuukaudet olisivat isän viimeiset. Niinpä hän otti töistä vapaata ja muutti asumaan isänsä luokse.

Niiden kahdeksan yhteisen kuukauden aikana kaikki muu ympärillä pysähtyi. Kiire, joka usein täytti Kuisman elämää, lakkasi. Kuismalle oli tärkeää, että hänen isänsä saisi elää loppuun asti juuri niin kuin haluaisi. Lotrata aamupesulla niin pitkään kuin tarve vaatisi, suihkauttaa partavettä kaulalle kuten ennenkin.

”Isä ei jaksanut enää seisoa, mutta hän toi tuolin hellan ääreen ja opetti, miten sipuli kuullotetaan oikeaoppisesti. Hän sai määrätä, olla oman elämänsä subjekti ja säilyttää itsensä loppuun asti”, Kuisma kertoo.

Niin onnellista loppua ei ole kaikkien vanhusten elämässä. Kuisman tavoitteeksi kuitenkin tuli omannäköinen vanhuus kaikille, ja sitä varten hän kulki mutkikkaan tien.

 

Tiina Kuisma on pohjakoulutukseltaan luokanopettaja. Hänellä oli virka peruskoulussa, mutta urahaaveet eivät tuntuneet tyydyttyneen. Jotain puuttui.

Yliopisto-opinnoissa 70-luvun lopulla oli peruskoulun tavoitteissa keskitytty oppiennätyksiin. Oppimista kiritettiin ja testailtiin. Ekaluokkalaisten piti esimerkiksi oppia lukemaan jouluun mennessä. Koko malli oli ylhäältä ohjattu ja tiukka.

Kuisma oli ollut opettajana viisi vuotta, kun hän löysi steinerpedagogiikan. Steinerpedagogiikka huomioi lapsen yksilöllisen kehityksen, ja se viehätti Kuismaa. Hän oli kiinnittänyt huomiota myös siihen, miten laadukkaita käytettävät materiaalit olivat: liidut olivat mehiläisvahaa, materiaalit luonnonmukaisia.

Häntä kiinnostivat ympäristöasiat ja Rudolf Steinerin kehittämään oppijärjestelmään, antroposofiaan, liittyvä ekologinen ajattelutapa. Hän alkoi opiskella steinerpedagogiikkaa viikonloppukursseilla ja myöhemmin kokopäiväisesti Snellman-korkeakoulussa Jollaksessa.

Valmistumisen jälkeen Kuisma meni töihin steinerkouluun Ruskeasuolle. Hän otti luokan, jota hän opetti yhtäjaksoisesti kahdeksan vuoden ajan, kuten steinerkouluissa on tapana.

Kun luokkakokonaisuus on vedetty, opettajien suositellaan pitävän yksi sapattivuosi, jolloin tehdään jotain aivan muuta. Kuisma kehitti Opetusministeriön rahoittamaa ihmisoikeus- ja rauhankasvatuskonseptia Rauhan asemalle, eikä enää palannut steinerkouluun vaan jäi työskentelemään kansalaisjärjestöihin.

Kaikki muuttui, kun miesystävä yllättäen kuoli.

”Se oli elämäni murroskohta. Olemassaololta tuntui katoavan pohja. Olin menettämässä elämänhaluni”, Kuisma kertoo.

Vaikka Kuismasta tuntui, että hän oli menettänyt puolet sydämestään, tyhjään tilaan alkoi rakentua myös jotain uutta. Hän päätti, että hän tekee lopun elämäänsä asioita, jotka palvelevat hyvää ja helpottavat toisten kärsimystä.

Kuisma päätti opiskella lähihoitajaksi. Hän otti yhteyttä Laajasalossa sijaitsevaa antroposofiseen vanhusten hoivakotiin Sofiaan, siis eräänlaiseen Steiner-hoivakotiin, ja kysyi, olisiko hänen mahdollista tehdä siellä tutkinto oppisopimuksella. Vastausta ei kuulunut.

Viimein tuli soitto, joka ei tarjonnut koulutuspaikkaa vaan hoivakodin johtajuuden.

 

Kuisma oli ollut aikaisemminkin vanhustyössä yliopistoaikoinaan. Hän työskenteli opintojen ohessa kotihoidossa ja tiesi viihtyvänsä vanhojen ihmisten seurassa. Vanhustyö oli silloin erilaista kuin nykyään. Aikaa oli enemmän, ja koko lähtökohta oli kokonaisvaltaisempi. Yhden vanhuksen kotihoiva saattoi kestää puoli päivää. Valmistettiin ruokaa, käytiin ulkoilemassa ja tehtiin kaikkea sitä, mitä vanhus halusi ja tarvitsi.

Työnkuva on sen jälkeen pirstoutunut. Vanhuksen luona käy useita eri henkilöitä, joista yksi käy tuomassa ruoan, toinen lääkkeet. Kolmas siivoaa ja neljäs käy asioilla.

”Vaatii aikaa, että ihmisen kanssa voi olla vuorovaikutuksessa ja kuunnella häntä. Ajan antaminen on olennaisen tärkeää vanhustyössä. Nykyään sitä ei pystytä toteuttamaan.”

Suomalaiset ovat yksi nopeinten ikääntyvistä kansoista Euroopassa. Väestön ikääntyminen on yhteiskuntamme suurimpia haasteita tulevien 20 vuoden aikana. Samaan aikaan teemme sote-uudistusta, joka on suurin yhteiskunnallinen rakennemuutos moneen vuosikymmeneen.

”Kuitenkaan emme kuuntele, mikä ikääntyville itselleen olisi tärkeää”, Kuisma ihmettelee.

Kun Kuisma saattohoiti isäänsä, hänelle valkeni, kuinka tärkeää ihmiselle on säilyttää oma yksilöllisyytensä ja vapaus elää omilla ehdoilla loppuun asti. Entinen steinerkoulun opettaja havainnoi nyt vanhusten elämää ja ammensi opiskelemistaan kasvatusopeista.

Jos vanhusten omat toiveet heidän hoivastaan otettaisiin huomioon, koko yhteiskunta voisi paremmin, Kuisma uskoo. Hoivakoti Sofian kymmenen vuoden työrupeama jäi taakse, ja Kuisma siirtyi toteuttamaan yksilöllistä, vanhusten omien ehtojen mukaista hoitoa Orivedelle.

Kunnassa nimittäin käynnistyi Aunen ja Erkin Koti -säätiön projekti nimeltä Oriveden Aurum, jota rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Sen johtoon Kuisma palkattiin. Projektin tavoitteena on suunnitella Orivedelle monimuotoisia vanhuspalveluja.

Ikäihmiset ovat itse mukana suunnittelussa yhdessä paikallisten toimijoiden ja julkisen sektorin kanssa. He tutkivat paikallista palveluverkostoa, ideoivat sektorirajat ylittävää vanhustyötä, ryhmärakennuttamisen mahdollisuuksia, perhekotihoivamallia ja hoivapalveluiden järjestämistä eettisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla, Kuisma selittää. Tärkeä osa Oriveden Aurumia on, että palvelun vaikutuksia tarkastellaan paitsi vanhuksen hyvinvoinnin, myös ympäröivän yhteiskunnan näkökulmasta.

Kuisman mielestä Suomessa on herätty hieman myöhään miettimään uudenlaisia vanhuspalveluratkaisuja.

”Työ olisi pitänyt aloittaa jo ajat sitten, ja sotessa on hirveä huiske menossa. Jää nähtäväksi, nousevatko pienemmät paikalliset yritykset enää, jos palvelut on kilpailutettu isoille yrityksille.”

Jonkin verran vanhusten yhteisöasumismuotoja on sentään kehitetty. Saarijärvellä on ikäihmisten itsensä rakennuttama yhteisöllinen kerrostalo Omatoimi. Siellä asukkaat huolehtivat yhteisistä tiloista ja siitä, ettei kukaan jää yksin. Kaarinassa taas on perhehoitokylä, jossa vanhukset elävät yhdessä hoitajiensa kanssa. Helsingissä toimivat aktiivisenioreiden Loppukiri ja Kotisatama.

”Niissä kukaan ei paketoi palvelupaketteja ja sano, mitä tarvitset, vaan vanhus päättää itse.”

Kuisma itse on erityisten innostunut hollantilaisesta buurtzorg-kotihoitomallista. Buurtzorgissa itsenäisesti työskentelevät hoitajat sopivat vanhusten ja heidän omaistensa kanssa naapurustossa asuvien ikäihmisten hoidosta.

Malli on ollut menestys: muutamassa vuodessa se on vallannut 70 prosenttia Hollannin kotihoitomarkkinoista. Sekä hoitajat että asukkaat ovat tyytyväisiä, ja hoitokustannuksetkin ovat laskeneet reilun kolmanneksen.

Suomessa malli on saanut vähän jalansijaa Lahden alueella.

Kuisman kauhukuvana sote-uudistuksessa on, että vanhuspalvelut siirtyvät suurille kansainvälisille konserneille, joissa on äärimmilleen viritetty tuotto-odotus. Se olisi helppoa kunnalle tai maakunnalle, sillä sen tarvitsisi käydä vain yhdet neuvottelut sen sijaan, että se kilpailuttaisi kaikki pienet toimijat.

Kuisma maalaa synkkää kuvaa: Isoissa kansainvälisissä yrityksissä vanhusten hoiva on konseptoitu napakaksi tuotteeksi, jossa ei välttämättä huomioida yksilöllisiä tarpeita. Käy niin, että ihmiset eivät enää voi määritellä, millaista palvelua he haluavat, vaan konserni sanelee sen sillä perusteella, mitä se haluaa tuottaa. Kaiken lisäksi verovaroilla tuotettuun palveluun käytetyt varat ei palaudu vanhustyöhön, vaan raha virtaa monikansallisille yhtiöille ja lopulta yksityisen sijoittajan taskuun.

”Kun markkinat ovat kypsät, konserni voi vetäytyä alueelta. Sitten mietitään, kuka nyt järjestää vanhuspalvelut. Niin on käynyt Englannissa”, Kuisma sanoo.

Aurum-projekti päättyy vuonna 2019. Kuisma toivoo, että siihen mennessä Orivedelle on syntynyt ainakin kolme erilaista vanhuspalvelumallia.

Ja jos kaikki sujuu hyvin, Kuisma viettäisi itsekin mielellään vanhuutensa Orivedellä. Hän haluaisi pitää koiransa, syödä luomuruokaa ja päättää itse elämästään myös vanhana.

Mutta ennen sitä Kuismalla on ainakin yksi haave toteuttavana. Kaupungissa alkaa vuoden päästä lähihoitajakoulutus.

”Ehkä haaveeni toteutuu ja opiskelen ennen eläkevuosiani lähihoitajaksi täällä Orivedellä!”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Sote
 • Vanhustenhoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  6. 6

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  7. 7

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  8. 8

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  9. 9

   Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta

  10. 10

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  9. 9

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Max Verstappenin saama rangaistus sai F1-väen kuumenemaan, Räikkönen kiitti palkintopallipaikalla
  3. Usain Bolt saamassa näyttöpaikan Bundesliigaseurassa, ja puheet ovat tutun suuret: ”Otan paikan maajoukkueesta ilman ongelmia”
  4. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  5. Nooralotta Nezirin kesän vaikeudet ovat historiaa – ”Olin niin poikki ja väsynyt, etten käynyt edes kävelylenkillä”
  6. Torstaina julkistettavat salaiset JFK-asiakirjat saattavat paljastaa uusia tietoja murhaaja Lee Harvey Oswaldin liikkeistä Meksikossa
  7. Tunti sitten
  8. Donald Trump arvosteli jälleen NFL:n polvistumisia – ja sai itse tuhansien kommenttien arvosteluvyöryn
  9. Itsenäisyyttä tukevat katalaanit uhkaavat Espanjaa ”laajalla siviilitottelemattomuudella” – alueparlamentti ja senaatti äänestävät ehkä samanaikaisesti Katalonian itsenäisyys­julistuksesta ja pakkotoimista
  10. Lazion natsimieliset kannattajat kiinnittivät tarroja, joissa Anne Frank on AS Roman paidassa – Juutalaisyhteisö: ”Antisemitismi pois stadioneilta”
  11. Poliisi ampui 67-vuotiaan espanjalaismatkailijan Rio de Janeirossa – avasi tulen kohti turisteja kuljettanutta autoa
  12. 2 tuntia sitten
  13. Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”
  14. Näytä lisää