Torstai

Painonnousu olikin oire sairaudesta – kilpirauhasen vajaatoiminta jää usein huomaamatta

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa syntyy muuatta hormonia liian vähän, ja siitä kärsivän ongelmat eivät aina lopu diagnoosin saamiseen. Joskus ne vasta alkavat siitä.

Tutkija Lotta Aarikka, 29, ei tiedä tarkkaan, milloin ensimmäiset oireet ilmaantuivat.

Ehkä se tapahtui silloin, kun paino nousi muutaman vuoden sisällä nopeasti eikä lähtenyt laskuun, vaikka hän kuinka urheili ja söi terveellisesti. Aarikasta tuntui, ettei hänellä ollut kontrollia omaan kehoonsa. Ikään kuin kropassa olisi ollut käsijarru päällä. Häntä väsytti ja masensi.

Lääkäriin Aarikka ei kuitenkaan mennyt ennen kuin hänen äitinsä komensi. Aarikan siskolla oli lapsena todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, ja siksi äiti osasi epäillä, että toinenkin tytär saattaisi kärsiä samasta sairaudesta. Autoimmuunisairaudet ovat nimittäin vahvasti perinnöllisiä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on Suomessa kasvava ongelma. Tyroksiinihoitoa käyttävien määrä on moninkertaistunut runsaan kymmenen vuoden aikana.

Kasvu selittyy suurelta osin sillä, että ihmisten tietoisuus sairaudesta on lisääntynyt. Lääkehoidon piirissä on nyt noin­ ­­300 ­000 suomalaista.

Kaulassa sijaitsevan kilpirauhasen tärkein tehtävä on säädellä solujen aineenvaihduntaa. Se erittää kilpirauhashormonia eli tyroksiinia, joka tunnetaan myös T4-hormonina. Soluissa tyroksiini muuttuu trijodityroniiniksi eli T3-hormoniksi.

Vajaatoimintaa sairastavalla tämä prosessi on häiriintynyt, eikä kilpirauhanen pysty tuottamaan normaalia määrää tyroksiinia.

Seurauksena on aineenvaihduntahäiriöitä, joiden oireet ovat varsin ikäviä: väsymystä, masentuneisuutta, aloitekyvyttömyyttä, palelua ja painonnousua. Myös turvotus tai ummetus, kuukautishäiriöt, ihon kuivuminen ja sydämen sykkeen hidastuminen voivat johtua samasta sairaudesta.

Oireet alkavat usein vähitellen ja pahenevat vuosi vuodelta. Koska muutokset ovat hitaita, potilas saattaa tottua niihin eikä välttämättä tiedä sairastuneensa.

Niin kävi myös Lotta Aarikalle. Ensin Aarikka ajatteli, että äiti haluaa vain löytää selityksen tyttärensä ylipainolle.

”Mietin mielessäni, että äiti rakas, sinun täytyy vain elää sen kanssa, että on nämä normaalit lapset ja sitten tämä pullukkatytär”, Aarikka kertoo.

Lopulta Aarikka kuitenkin suostui menemään verikokeisiin. Jotta kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan diagnosoida, verestä on mitattava kaksi arvoa: kilpirauhasen tuottaman tyroksiinin pitoisuus ja sen tuotantoa säätelevän aivolisäkehormoni tyreotropiinin (TSH) pitoisuus.

Aarikalla tyroksiiniarvo oli viitearvojen sisällä, mutta TSH:n arvo oli aivan pielessä. Diagnoosi syntyi helposti.

Vaikka elinikäinen lääkkeiden popsiminen ei tuntunut houkuttelevalta, taudinmäärityksen saaminen oli Aarikalle huojennus.

”Oli kauhean helpottava tieto, etten olekaan vain tämmöinen laiska läski, vaan kyse on hormonitoiminnan ongelmasta.”

Aina diagnosointi ei suju yhtä yksinkertaisesti.

Oireet ovat yksilöllisiä, ja verestä mitattavat arvot vaihtelevat vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan. Niinpä osa potilaista on kuluttanut vuosia elämästään taistellen sairauden kanssa.

Vaikka hormonipitoisuudet olisivat tavanomaisten viitearvojen sisällä, rajalla olevia arvoja suositellaan seurattaviksi. Jos niissä tapahtuu muutoksia ja potilaalla on selviä vajaatoiminnan oireita, voidaan hoitokokeilua harkita.

Suurimmalle osalle potilaista annetaan hoidoksi tyroksiinia eli T4-hormonia. Oikean kokoisen annoksen löytämiseen voi mennä aikaa, tyypillisesti useita kuukausia. Jos oireet eivät pian helpotu eivätkä kilot heti karisekaan, moni tuskastuu entisestään.

Aarikka sai diagnoosinsa vuosi sitten ja on syönyt tyroksiinia siitä lähtien. Minkäänlaista vaikutusta hän ei ole vielä huomannut.

”Kaikki väittivät, että kun saan tyroksiinilääkityksen, tuntuu kuin sumuverho putoaisi kasvojen edestä. Minä en ole huomannut lääkityksen vaikutusta. Paino ei ole pudonnut, eikä väsymys poistunut”, Aarikka sanoo.

Kun tyroksiini ei heti alakaan toimia, potilas saattaa hakea apua internetistä. Ja sieltä sitä saa, niin hyvässä kuin pahassa.

Verkossa leviää runsaasti virheellistä tietoa, mutta myös lääkärien keskuudessa esiintyy mielipide-eroja muun muassa sairauden hoidosta. Jotkut lääkärit esimerkiksi uskovat, että on olemassa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka ei näy tavallisessa kilpirauhaskokeessa.

Sairautta kutsutaan kakkostyypin vajaatoiminnaksi tai Wilsonin syndroomaksi, mutta sen olemassaolo ei perustu mihinkään lääketieteellisesti pätevään tutkimukseen. Oireiksi luetellaan muun muassa väsymys, hikoilun lisääntyminen tai väheneminen, ihon kuivuus, kuukautishäiriöt ja se, ettei sairastunut laihdu yrityksistä huolimatta.

Vaikka Wilsonin syndroomaa ei ole virallisesti olemassa, jotkut lääkärit ovat diagnosoineet sen ja määränneet lääkkeeksi pelkkää T3-hormonia.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira puuttui T3-hormonin liialliseen määräämiseen, kun jotkut potilaat joutuivat liian suuren annostuksen vuoksi hengenvaaraan. Se rajoitti joidenkin T3-hormonia määränneiden lääkäreiden ammattioikeuksia.

Toinen kiihkeä nettikeskustelu koskee yhdistelmähoitoa, jossa potilaalle annetaan tyroksiinin lisäksi T3-hormonia. Tutkimuksissa paremmuuseroa tyroksiinilääkityksen ja yhdistelmälääkityksen välillä ei ole pystytty havaitsemaan, mutta osa potilaista kuitenkin pitää yhdistelmähoitoa pelkkää T4-hoitoa parempana.

Hormonaalisten sairauksien hoitoon erikoistuneet endokrinologit eivät halua ensisijaisesti suositella yhdistelmähoitoa, sillä T3 on hyvin lyhytvaikutteinen eikä sillä saavuteta tasaista, normaalin kilpirauhasen tuottamaa pitoisuutta.

Hoitoa ei ole myöskään tutkittu riittävästi. Esimerkiksi pitkäaikaisseuranta ja tieto sivuvaikutuksista puuttuvat.

Endokrinologit voivat kuitenkin harkita yhdistelmähoitoa kokeellisena hoitona niille potilaille, jotka oireilevat myös T4-hoidon aikana. Potilaiden pieneen vähemmistöön pelkkä tyroksiinilääkitys ei nimittäin tehoa.

Nettikeskustelu käy kuumana, koska moni uskoo, että juuri yhdistelmähoito olisi ratkaisu heidän vajaatoimintansa hoitoon. T3-hormoni saattaa poistaa väsymystä tehokkaasti, mutta Suomessa sitä myydään vain erikoislupalääkkeenä. Siksi uskaliaimmat ovat hakeneet T3-valmisteita ulkomailta tai etsineet käsiinsä lääkärin, joka varmimmin määrää T3-hormonia.

Aarikka on seurannut keskustelua sivusta. Hänkin on ollut epätoivoinen, koska tyroksiini ei ole alkanut vaikuttaa. Vielä hän ei kuitenkaan ole keskustellut lääkärinsä kanssa muista vaihtoehdoista.

Aarikkaa huolettaa se, ettei hoitavalla lääkärillä välttämättä ole aiempaa kokemusta vajaatoimintapotilaista. Viitearvoja seurataan orjallisesti, ja potilaan muiden oireiden huomioiminen saattaa unohtua lähes täysin.

Lääkäreiden keinot ovat usein vähissä, sillä ainoastaan harva heistä on erityisen perehtynyt aineenvaihdunnan häiriöihin.

Suomessa on yli 20 000 lääkäriä, joilla on oikeus hoitaa kilpirauhaspotilaita ja määrätä heille lääkkeitä. Heistä alle 60 on erikoistunut endokrinologiaan.

Vaikka Aarikan taudinmääritys kävi helposti, hän on kokenut, että jälkeenpäin lääkärit ovat tuijottaneet liikaa hormoniarvoja kysymättä häneltä hänen vointiaan.

”On nöyryyttävää, kun lääkäri tarjoaa ylipainoon askelmittaria ja pitää ’tsemppaa läski’ -puheen. Ei uskota, että liikun säännöllisesti ja syön terveellisesti, ja siitä huolimatta paino ei putoa.”

Aarikan mielestä on hyvä, että kilpirauhaspotilaiden määrä on kasvanut.

”Se kertoo siitä, että diagnosointi on tehty oikein ja sairastuneet ovat ymmärtäneet, että he eivät olekaan vain väsyneitä läskejä, vaan voivat saada avun oikeanlaisella lääkityksellä.”

Juttua varten on haastateltu sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Päivi Hämäläistä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kilpirauhasen vajaatoiminta
 • Terveys
 • Hyvinvointi
 • Sairaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – ja nyt Suomi pohtii, voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   ”Päivänvalossa urheillaan ja yöllä rokataan” – Fitness-maailmanmestari Camilla Rauhala laulaa ronskisti mutta elää terveellisesti ja kurinalaisesti kuin burleski-nunna

  10. 10

   Pituushyppääjä Rainer Stenius virui 50 päivää kuolleena – taloyhtiön huoltomies löysi sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää