Ulkomaat

Venäjä aikoo tarjota tukikohtaa Yhdysvaltain rahtikuljetuksiin

Venäjä aikoo antaa etelävenäläisen Uljanovskin lentotukikohtansa lentokentän Yhdysvaltain käyttöön rahtikuljetuksia varten Afganistaniin. Venäjä tarjoaa ensi kertaa maaperäänsä Nato-joukkojen käyttöön.

Tilaajille

Moskova. Venäjä aikoo antaa etelävenäläisen Uljanovskin lentotukikohtansa lentokentän Yhdysvaltain käyttöön rahtikuljetuksia varten Afganistaniin. Venäjä tarjoaa ensi kertaa maaperäänsä Nato-joukkojen käyttöön. Ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan aloite on Venäjän edun mukainen.

Venäjän hallituksen on vielä muodollisesti hyväksyttävä suunnitelma, Lavrov kertoi duumalle keskiviikkona.

Sopimus olisi tapa "auttaa niitä, jotka kitkevät terrorismin ja huumekaupan uhkia Afganistanista. Autamme liittoumaa ennen muuta oman kansallisen etumme vuoksi", Lavrov kertoi parlamentin alahuoneelle.

Jo alkuviikosta Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov selitti parlamentille virallisessa viestissään, että Uljanovskin rahtikenttää valvoisivat siviiliviranomaiset ja Venäjän tulli. Asiasta kertoi Izvestija-lehti.

Uljanovsk sijaitsee Volgan varrella noin 900 kilometriä Moskovan itäpuolella.

Lavrovin mukaan Uljanovskin lentotukikohdan kautta Afganistaniin kuljetettaisiin pelkästään siviilitarvikkeita, ei aseita.

Vuodesta 2009 Venäjä on jo sallinut Yhdysvaltain ja Naton Isaf-joukkojen huoltamisen alueensa kautta rautateitse ja lentoreittejä myöten.

Belgiassa Naton tiedottaja Oana Lungescu kiitti Venäjän yhteistyöhalua.

"Odotamme innolla sopimuksen vahvistamista, koska Afganistanin vakaus ja turvallisuus on Naton ja Venäjän edun mukaista", Lungescu sanoi.

Pelkästään Yhdysvalloilla on Afganistanissa liki 100 000 sotilasta ja ainakin saman verran yksityisten turvayhtiöiden apuhenkilökuntaa. Kaikki tarvittava tuodaan ulkoa, kivennäisvettä myöten.

Jo nyt Venäjä ansaitsee Nato-joukkojen rautatierahdista yli 700 miljoonaa euroa vastaavat tulot vuodessa. Uusi sopimus toisi lisää tuloja.

Ehdotus Uljanovskin lentokentän käyttöoikeudesta tuli alkujaan Natolta noin vuosi sitten.

Aloitteen syynä ovat Yhdysvaltain vaikeudet Pakistanissa. Kapinallisten toistuvat iskut ja tihutyöt ovat haitanneet kuljetuksia Pakistanin satamista Khyberinsolan kautta Afganistaniin.

Uusimman takaiskun Nato koki viime marraskuussa. Pakistan sulki kokonaan maareitit Yhdysvaltain tapettua ilmaiskussa 24 Pakistanin sotilasta.

Sen jälkeen Nato on ollut paljolti "pohjoisen jakeluverkoston varassa", The New York Times kertoo. Reitit kulkevat lehden mukaan myös Irakin Kurdistanin, Tadžikistanin ja Kazakstanin kautta.

Venäjä ei halua, että Yhdysvallat vetäytyy pikavauhtia Afganistanista, koska alueesta silloin tulisi mahdollisesti epävakautta lisäävä turvallisuustyhjiö.

"Emme ole tyytyväisiä Afganistanista vetäytymisen keinotekoisiin määräaikoihin. Afganistanin turvallisuusjoukkojen on ensin kyettävä ylläpitämään perustason järjestystä", Lavrov perusteli puheessaan.

Afganistan on venäläisille kansallisen trauman aihe. Neuvoarmeija epäonnistui vuosien 1979–1989 yrityksessään saada Moskovan mielen mukaiset vallanpitäjät Kabuliin.

Noin15 000 venäläistä ja muiden silloisten neuvostotasavaltojen sotilasta kuoli, paljon useammat vammautuivat ruumiillisesti tai henkisesti ja monet toivat mukanaan vakavan huumeongelman.

Ainakin Neuvostoliitolle Afganistanista tuli vanhan sananparren mukainen imperiumin hautausmaa, koska osaksi sodan takia kommunistivaltion uskottavuus hupeni ja loppui sitten täysin joulukuussa 1991.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Afganistan
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää