Ulkomaat

"Syyrian ystävät" koolla, ammuskelu Syyriassa jatkui

Ammuskelu jatkui Syyriassa tiistaina, vaikka YK:n rauhantarkkailijoiden ensimmäinen ryhmä on jo maassa. Samaan aikaan ulkovaltojen edustajat yrittävät kuumeisesti saada tilannetta hallintaan diplomatialla.

Tilaajille

BEIRUT/PARIISI/Moskova. Ammuskelu jatkui Syyriassa tiistaina, vaikka YK:n rauhantarkkailijoiden ensimmäinen ryhmä on jo maassa. Samaan aikaan ulkovaltojen edustajat yrittävät kuumeisesti saada tilannetta hallintaan diplomatialla.

Pariisissa alkoi uusin "Syyrian ystävien" kokous, jossa muun muassa Euroopan unionin ja arabimaiden edustajat pohtivat lisäpakotteiden määräämistä presidentti Bashar al-Assadin hallitukselle.

YK:n ja Arabiliiton rauhanvälittäjä Kofi Annan kertoo tiistaina Syyrian tilanteesta Arabiliiton edustajille Qatarissa.

Asetelma Syyriassa oli entinen. Al-Assad on tehnyt erittäin selväksi, että ei aio luopua vallasta. Ulkovaltojen sotilaallisen puuttumisen uhkaa ei ole.

Joidenkin arvioiden mukaan YK:n ja Arabiliiton rauhanmalli tarkkailijoineen jopa auttaa al-Assadia pysymään vallassa.

Kuuden miehen tarkkailijaryhmän johtaja, eversti Ahmed Himmiche kuvasi tilannetta Damaskoksessa "vaikeaksi". Hänen mukaansa vie aikaa päästä tutustumaan alueille, joilla taistelut ovat olleet rajuimpia.

Tiistainakin Syyrian armeijan sotatoimet keskittyivät pahoin moukaroituun Homsin kaupunkiin, jossa armeija ampui kranaatteja yhden minuutissa. Näin kertoi aktivisti Rami Abdul-Rahman.

Toisen aktivistin mukaan ainakin kaksi ihmistä kuoli ja lukuisia haavoittui Busra al-Haririssa Damaskoksen eteläpuolella. Alue on oppositiota tukevan Vapaan Syyrian armeijan tukialuetta.

Idlibissä Turkin rajan suunnalla armeija ampui kranaatteja kahteen kylään ja tappoi kolme, Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi.

Arviot uhrien kokonaismäärästä kasvavat. Syrian Observatoryn mukaan Syyrian taisteluissa olisi 13 kuukauden aikana kuollut jo yli 11 117 ihmistä. Järjestön tieto oli maanantailta.

Tietoja ei pääse paikan päällä varmistamaan, sillä Syyria ei päästä toimittajia maahan.

Moskovassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vihjaisi, että "Syyrian ystävien ryhmä" ja "ulkopuoliset voimat" lietsovat väkivaltaa.

Lavrovin mukaan nimenomaan opposition asemiehet pitäisivät vihollisuuksia yllä torstain tulitauosta huolimatta.

"Tietysti hallituksen joukot myös ryhtyvät toimiin vastauksena sellaisiin provokaatioihin", Lavrov sanoi. Hän vaati ulkovaltoja painostamaan oppositiota, jotta se lopettaisi taistelut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syyrian sisällissota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää