Ulkomaat

Meksiko pidätti kenraaleita epäiltyinä yhteyksistä huumekartelleihin

Jo kolme Meksikon asevoimien kenraalia ja yksi eversti on pidätetty viime päivinä epäiltynä yhteyksistä huumekartelleihin. Perjantaina pidätetty eversti Silvio Hernández Soto on toiminut johtavissa turvallisuustehtävissä lähdettyään asevoimista.

Tilaajille

México. Jo kolme Meksikon asevoimien kenraalia ja yksi eversti on pidätetty viime päivinä epäiltynä yhteyksistä huumekartelleihin.

Perjantaina pidätetty eversti Silvio Hernández Soto on toiminut johtavissa turvallisuustehtävissä lähdettyään asevoimista.

Aiemmin päättyvällä viikolla ilmoitettiin. että eläkkeellä oleva kenraali ja entinen apulaispuolustusministeri Tomás Angeles Dauahare sekä prikaatinkenraali Roberto Dawe Gonzáles oli pidätetty kuulusteluja varten. Kolmas pidätetty kenraali on jo eläköitynyt Ricardo Escoria.

Kenellekään pidätetyistä ei ole vielä luettu muodollisia syytteitä. Jutun todistajat esiintyvät vain etunimillään ja ovat todistajansuojelussa, meksikolaismedia kertoo.

Kokaiinin päätuotantoalueelta Kolumbiasta tuleva huumerahti kulkee usein Meksikon kautta päämarkkinoille Yhdysvaltoihin.

Syyttäjänviraston edustaja kertoi torstaina nimettömänä, että Dauaharea ja Dawe Gonzálesia epäillään Beltrán Leyva -veljesten huumekartellin suojelusta. Dawen komentopaikka oli Coliman rannikkomaakunta, jonka kautta kulkee huumereitti pohjoiseen.

Myös Escoria palveli vuoteen 2010 Guernavacassa pääkaupungin lähellä. Aluetta pidetään Beltrán Leyva -joukkion reviirinä.

Perjantaina pidätetty eversti Silvio Hernández Soto on toiminut yleisen turvallisuuden ministerinä Veracruzin osavaltiossa. Siitä ennen hän oli Meksikon liittovaltion poliisitarkastaja ja Sinaloan osavaltiossa poliisiministerinä.

Sinaloan alue on huumeliikenteen ydinaluetta.

Meksikon huumesota yltyi julmaksi, kun presidentti Felipe Calderón vuonna 2007 määräsi armeijan nitistämään kartellit.

Kartellien mahti on kuitenkin kasvanut. Viranomaisten, tuomareiden ja sivullisten lahjonta ja uhkailu on yltynyt. Ainakin 47 000 ihmisen lasketaan kuolleen väkivallassa Calderónin sodanjulistuksen jälkeen.

Kartellien aseistusta arvellaan paremmaksi kuin armeijan, eikä kartellien raakalaismaisella terroriväkivallalla ole mitään rajaa.

Toukokuun 13. päivänä paljastui uusin hirmuteko: Meksikon pohjoisosasta maantieltä löytyi 49 pilkottua ruumista. Uhrit oli silvottu tunnistamattomiksi.

Meksikon asevoimat on tähän asti koettanut ylläpitää mainetta huumekartellien vastustajana.

Edellinen kenraalipidätys tehtiin vuonna 1997. Silloinen koko maan huumeiden vastaisen taistelun johtaja ja kolmen tähden kenraali tunnusti auttaneensa nyt jo edesmennyt huumeparonia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Meksikon huumesota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää