Ulkomaat    |   Uutisanalyysi:

Apartheidin haamu nousi pintaan

Uutisanalyysi: Marikanan kaivoksen verilöyly muistuttaa siitä, kuinka kahtiajakautunut maa Etelä-Afrikka edelleen on, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Antti Ämmälä.

Tilaajille

Apartheid-valtion muisto elää Etelä-Afrikassa voimakkaampana kuin kertaakaan sen jälkeen, kun rotuerottelu päättyi kaksi vuosikymmentä sitten.

Marikanan kaivoksella tapahtunut verilöyly symboloi monelle sitä syrjintää ja sortoa, josta mustat joutuivat kärsimään neljän vuosikymmenen ajan.

Nyt syyttävä sormi osoittaa kuitenkin valkoisen sijaan mustaa, demokraattisesti valittua hallitusta. Sille Etelä-Afrikan köyhät näyttävät edelleen olevan toisen luokan kansalaisia.

Poliisi ampui elokuussa Johannesburgin lähellä 34 lakkoilevaa kaivosmiestä.

Poliisi sanoo avanneensa tulen itsepuolustukseksi sen jälkeen, kun joukko mielenosoittajia lähestyi heitä viidakkoveitsin.

Apartheidin jälkeisen ajan pahin veriteko on järkyttänyt Etelä-Afrikkaa. Se on nostanut pintaan muistoja maan rasistisesta menneisyydestä, jossa valkoinen hallinto kohteli köyhiä mustia toistuvasti brutaalilla tavalla.

"Ajatuksella siitä, että paras tapa puuttua väkivaltaiseen mielenilmaukseen, on käyttää tappavaa voimaa, on yhtymäkohtia apartheidin aikaan", arvioi tutkimusjohtaja Lucy Holborn Etelä-Afrikan rotuinstituutista. "Marikanassa kyse oli kuitenkin enemmän poliisin ammattitaidottomuudesta ja huonosta johtamisesta kuin tarkoituksellisesta brutaaliudesta".

Apartheid-mielikuva sai vahvistusta, kun sadat mielenosoitukseen osallistuneet saivat syytteet työtoveriensa tappamisesta, koska he olivat aiheuttaneet ampumiset tottelemattomuudellaan.

Syytteet perustuivat apartheidin aikaiseen lakiin, jota käytettiin mustien mielenilmausten tukahduttamiseen.

Julkisen paineen takia kansallinen syyttäjäviranomainen NPA on pannut syytteet jäihin, kunnes tutkinta poliisin toimista valmistuu.

Eteläafrikkalainen Business Day -lehti kiitti tiistaina päätöksen tuovan "jotain järkeä absurdiin tilanteeseen".

"Ilmassa on kysymys: mitä NPA oli polttanut?" kysyi The New Age -lehti.

Marikanan ammuskelu osoittaa, kuinka vahvoina apartheidin tuomat jakolinjat eliitin ja kansan välillä edelleen elävät. Valtapuolue ANC ei ole 18 vuodessa kyennyt lunastamaan lupaustaan parantaa mustan enemmistön elämää samalla kun moni poliitikoista on haalinut itselleen mittavan omaisuuden.

ANC lupasi, että tavallinen kansa hyötyy maan runsaista mineraalivaroista. Leijonanosa rahoista on kuitenkin valunut pienen mustan eliitin taskuihin.

"Moni kaivosmies on siitä onnellisessa asemassa, että heillä on töitä. He ovat kuitenkin turhautuneita kasvavaan epätasa-arvoon", Holborn kuvailee.

Joidenkin mielestä kaivostyöläiset ovat joutuneet vallasta kamppailevien poliittisten blokkien pelinappuloiksi.

Syytä Marikanan verilöylystä on vieritetty aggressiivisen AMCU-ammattiliiton harteille.

Se oli mukana verilöylyä edeltäneessä kahakassa, jossa sai surmansa kaksi poliisia ja vartijaa.

Vaikutusvaltaiset ammattiliitot ovat nousseet keskiöön taistelussa Etelä-Afrikan johtajuudesta, arvioi eteläafrikkalaisen Sadet-tutkimuslaitoksen johtaja Sifiso Ndlovu.

AMCU on presidentti Jacob Zuman vastustajan Julius Maleman käsikassara.

Puolueesta erotettu Malema on lietsonut "kaivosvallankumousta" köyhien keskuudessa.

Moni eteläafrikkalainen toivoisi, että Marikanan verilöyly johtaisi tasa-arvoisempaan Etelä-Afrikkaan.

Rotuinstituutin tutkimusjohtajan Lucy Holbornin mielestä on selvää, että ANC:n johtaman hallituksen uskottavuus on mennyt.

"Se ei ole enää vapautusliike, joka toi demokratian Etelä-Afrikkaan. Puolue on menettänyt moraalista johtajuuttaan", Holborn sanoo.

antti.ammala@hs.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Etelä-Afrikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää