Ulkomaat

Obama otti erävoiton

Uutisanalyysi: Demokraatit onnistuivat puoluekokouksessaan republikaaneja paremmin, mutta Obaman pulmat eivät poistuneet, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Tuomas Niskakangas.

Tilaajille

Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman nuori kannattaja Angela Pride otti torstaina riskin.

Pride matkusti kotoaan kaksi tuntia Charlotteen Pohjois-Carolinaan toivossa, että hän onnistuisi saamaan pääsylipun demokraattien puoluekokouksen päätöspäivään.

Lipuista tuli kultaa kalliimpia, kun puoluekokous siirrettiin huonon sääennusteen takia jättimäiseltä stadionilta paljon pienempään halliin.

Epätoivoisena Pride heilutteli kokouspaikan porteilla kylttiään, jolla hän aneli apua. Sitten ihme tapahtui, tuntematon mies löi hänelle pääsylipun käteen.

Pride hehkui onnea astuessaan sisään kokousareenalle. Samaa intoa säteili moni muukin.

Torstaina päättynyt Yhdysvaltain demokraattien puoluekokous antoi viitteitä kansanliikkeestä, joka nosti Obaman presidentiksi vajaat neljä vuotta sitten.

Obamalle kokous oli askel kohti neljää lisävuotta Valkoisessa talossa.

Meteli ja tunnelma demokraattien Charlotten kokousareenalla olivat toista luokkaa kuin republikaanien puoluekokouksessa Tampassa Floridassa viime viikolla.

Tuskin moni teki republikaanien ehdokkaan Mitt Romneyn perässä Tampaan samanlaista palvontamatkaa kuin Angela Pride Charlotteen.

Puoluekokoukset ovat Yhdysvaltojen vaalikauden kohokohtia. Ne kokoavat yhteen lähes satatuhatta vierasta. Vaaliväittelyiden ohella kokousten puheet ovat ainoita vaalitapahtumia, jotka lähetetään suorana kaikilla suurimmilla kanavilla parhaaseen katseluaikaan.

Obama sinetöi demokraattien onnistuneen kokousviikon taitavalla puheella, josta tosin puuttui hänen parhaiden puheidensa korkealentoisuus.

Aiempina päivinä Obama sai taustatukea kokouksen pääpuhujilta pormestari Julián Castrolta, vaimoltaan Michelle Obamalta ja ennen kaikkea entiseltä presidentiltä Bill Clintonilta.

Republikaanien kokous oli kelvollinen, mutta demokraattien kokous sai sen näyttämään tunti tunnilta huonommalta. Demokraattien kokouksessa nähtiin liikutuksen kyyneliä, republikaanien kokouksessa ei.

Lopputuloksesta ei syntynyt kiistaa. Useat republikaanit myönsivät hävinneensä erän.

"Jos tämä kisa ratkeaisi pelkästään puoluekokouksissa, Romney haukkoisi henkeään. Hänen on pakko hallita väittelyjä ja mainossotaa", kirjoitti republikaanien strategi Ana Navarro Twitterissä.

Navarron kommentti oli Romneyn kannalta masentava, mutta ei täysin lohduton. Romney on hyvä väittelijä, ja republikaanit ovat päihittäneet viime kuukausina demokraatit selvästi mainosrahan keräämisessä.

Talouden perustekijät ovat yhä Obamaa vastaan.

Kuluttajien luottamus, asuntojen hinnat ja talouskasvu laahaavat tasolla, joka uhkaa tehdä presidentin uudelleenvalinnasta hankalaa.

Perjantaina julkistetut Yhdysvaltojen työllisyysluvut olivat pettymys. Työpaikkojen määrä nousi elokuussa alle sadallatuhannella.

Työttömyysprosentti laski yhdellä kymmenyksellä 8,1:een, mutta laskun aiheutti satojentuhansien ihmisten poistuminen työnhausta.

"Jos edellinen ilta oli juhla, tänään on krapula", Romney sanoi perjantaina tiedotteessa. Kielikuva taisi olla avustajan kynäilemä, sillä Romney ei mormonina käytä alkoholia.

Demokraattien puoluekokouksestaan saama hyöty on epäselvä.

Onnistuneet puoluekokoukset ovat perinteisesti antaneet ehdokkaille parin prosenttiyksikön nousun kannatuksessa.

Romney sai oman kokouksensa jälkeen kiinni Obaman niukan johdon gallupeissa.

Republikaanit pyrkivät puoluekokouksessaan viestimään, että Obama on epäonnistunut. Näkemys tarvittavista toimenpiteistä jäi laihaksi.

Demokraatit puolestaan onnistuivat palauttamaan kampanjaansa positiivisen vireen. Kesän aikana Obaman kampanja keskittyi Romneyn mustamaalaamiseen.

Myös Charlottessa demokraatit hyökkäsivät Romneya vastaan terävästi, mutta pääviesti oli toivo hyvästä huomisesta. Numeroiden valossa se toivo on heikolla pohjalla, mutta Charlottessa sitä ei huomannut.

tuomas.niskakangas@hs.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Mitt Romney

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää