Ulkomaat    |   USA:n vaalit

Mainossota räjähti USA:n vaaleissa

Haastaja Romney julkaisi kaivattuja verotietojaan.

Tilaajille
Yhdysvaltain presidentti valitaan 6. marraskuuta.

Washington. Mainossota Yhdysvaltojen presidenttikamppailussa kiihtyi tällä viikolla täyteen vauhtiin.

Demokraattipresidentti Barack Obama ja republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney tukijoukkoineen käyttivät viikon aikana esitettäviin televisiomainoksiin yhteensä 47 miljoonaa dollaria eli 36 miljoonaa euroa, kertoi National Journal -lehti perjantaina. Summa on kaksinkertainen viime viikkoon verrattuna.

Yhteensä vaalikamppailussa palaneen mainosrahan määrä nousi 667 miljoonaan dollariin.

Obama ja hänen tukiryhmänsä ovat käyttäneet tästä summasta 48 prosenttia ja Romneyn leiri 52 prosenttia.

Romneyn joukot löivät Obaman varainkeruussa alkukesän aikana. Obama kuitenkin keräsi enemmän vaalirahaa elokuussa ja tasoitti peliä.

Obaman vaalirahoista suurin virta muodostuu hänen kampanjalleen annetuista pienlahjoituksista. Romney saa eniten tukea kampanjansa ulkopuolisilta tukiryhmiltä, jotka voivat ottaa vastaan lahjoituksia rajattomasti ja usein nimettömästi.

Yksi Romneyn tukiryhmistä on American Crossroads, jota johtaa entinen George W. Bushin avustaja Karl Rove. Crossroadsilla oli vaalirahailmoituksen mukaan elokuun lopussa käytettävissään 32 miljoonaa dollaria vaalien loppurutistukseen.

Yhdysvalloissa vaalimainokset keskittyvät televisioon. Suurin osa mainoksista on niin sanottuja kielteisiä mainoksia, joissa keskitytään vastustajan mustamaalaamiseen.

Valtavista summista huolimatta suuri osa yhdysvaltalaisista ei näe vuoden aikana yhtään vaalimainosta. Kamppailu keskittyy niin sanottuihin vaa'ankieliosavaltioihin, jotka ratkaisevat vaalien voittajan.

Yhdysvaltojen vaalijärjestelmässä osavaltioiden voittajat saavat kaikki osavaltion valitsijamiehet. Siksi kampanjat keskittävät voimavaransa tiukoiksi arvioituihin osavaltioihin. Niitä ovat Florida, Ohio, Virginia, Wisconsin, Nevada, Iowa, New Hampshire ja Colorado.

"Yksikään äänestäjä Ohiossa, Virginiassa ja Floridassa ei tule sanomaan, että 'minun pitäisi nähdä lisää mainoksia päätökseni tueksi'", lupasi republikaanijärjestö Gopacin johtaja David Avella MSNBC-kanavalla.

Vaalirahailmoitusten lisäksi perjantaina saatiin tietoa Romneyn henkilökohtaisesta taloudesta, kun ehdokas julkaisi verotietonsa vuodelta 2011. Romney ansaitsi vuoden aikana 13,7 miljoonaa dollaria ja maksoi tuloistaan 14,1 prosentin verot.

Demokraatit ja jotkut republikaanit ovat vaatineet Romneylta verotietojen julkaisua usealta vuodelta. Romneyn vastustajat ovat väittäneet, että veroilmoitukset paljastaisivat Romneyn kiertäneen veroja kyseenalaisin keinoin tai välttyneen veroilta joinain vuosina kokonaan.

Romney vastasi arvosteluun perjantaina julkaisemalla tilintarkastusyhtiön todistuksen, jonka mukaan hän on edellisen 20 vuoden aikana maksanut veroa keskimäärin 20,2 prosenttia. Kokonaisia verotietojaan Romney ei aio aiemmilta vuosilta julkistaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mitt Romney
 • Sosiaalinen media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää