Ulkomaat

Islannin kansanäänestys perustuslaista alkoi verkkaisesti

Islannin neuvoa-antava kansanäänestys perustuslain uudistamisesta alkoi lauantaiaamupäivällä ainakin Reykjavikin kaupungintalolla varsin verkkaisesti. Islantilaisilta kysytään kantaa kuuteen perustuslain uudistamista koskevaan kysymykseen.

Tilaajille

Reykjavik. Islannin neuvoa-antava kansanäänestys perustuslain uudistamisesta alkoi lauantaiaamupäivällä ainakin Reykjavikin kaupungintalolla varsin verkkaisesti. Vaalivirkailija Benedikt Hjartarson kertoi, ettei muista yhtä hiljaista äänestyksen alkua.

"Olen ollut vaalivirkailijana 25 vuotta, ja nyt on kyllä poikkeuksellisen laimea osanotto. Vastaan 1 262 hengen äänestysalueesta. Kahden ensimmäisen tunnin aikana heistä on äänestänyt kymmenen."

Arkeologi Steinunn Kristjánsdóttir sanoi tulleensa äänestämään tyttärensä kanssa kansalaisvelvollisuudesta. "Toki äänestää kuuluu, mutta olen sitä mieltä, että kysymyksenasetteluista ei ole keskusteltu riittävästi."

Islantilaisilta kysytään kantaa kuuteen perustuslain uudistamista koskevaan kysymykseen. Kysymyksiin vastataan joko kyllä tai ei.

Ensimmäinen kysymys on keskeisin. Se kuuluu, haluaako äänestäjä, että Islannin perustuslain uudistus jatkuu uudesta perustuslaista valmiiksi saadun luonnoksen pohjalta.

Kristjánsdóttir vastasi tahtovansa niin. Samoin hän kertoi vastanneensa kyllä kysymykseen, joka koskee luonnonvarojen kansallistamista.

Sen sijaan Kristjánsdóttir ei kaipaa uuteen peruslakiin mainintaa valtionkirkosta, hän ei myöskään halua muuttaa vaalitapaa ja äänten painoarvoa eri vaalipiireissä.

Myös kuudenteen kysymykseen Kristjánsdóttir vastasi ei: hän ei halua kansalaisille lisää vaikutusvaltaa siihen, mistä asioista Islannissa järjestetään kansanäänestyksiä.

Lääketieteen opiskelija Elva Dögg Brynjarsdóttir vastasi kahteen ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Samoin teki taiteen maisteriopiskelija Álfheiður Björgvinsdóttir. He kannattavat perustuslakiuudistuksen etenemistä ja haluavat, että Islannin luonnonvarat ovat kansallista omaisuutta.

Sen sijaan he eivät halua perustuslakiin kantaa kirkon asemasta, eikä heitä innosta ajatus siitä, että kansanäänestyksiä tulisi lisää.

"Pidän kovasti siitä ajatuksesta, että kaikki otetaan mukaan suunnittelemaan perustuslakiuudistusta. Olen ylpeä tämän perustuslakiprosessin ainutlaatuisuudesta, siihen on jo pantu paljon aikaa ja vaivaa. Demokratialle kaikki tällainen tekee hyvää", Brynjarsdóttir sanoi Reykjavikin kaupungintalon äänestyspaikalla.

"Mutta tämä on enemmänkin mielipidemittaus kuin kansanäänestys."

Samaa sanoi kulttuuritoimittaja Helgi Sigurdsson. "Kiinnostavaa nähdä, mitä hallitus tekee tämän äänestyksen tuloksilla. Sitä emme ole saaneet etukäteen selville, ja se tekee tästä kansanäänestyksestä hyvin hankalan."

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Islanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää