Ulkomaat

Bulgaria, Romania ja turvapaikanhakijat odottavat riitaisan EU:n rajapäätöksiä

Kaksikko vartoo vapaita rajoja Romanian ja Bulgarian liittyminen vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen on siirtynyt hamaan tulevaisuuteen. Hollanti ja Suomi torppasivat Schengen-alueen laajentamisen vuosi sitten syyskuussa, koska niiden mielestä Romania ja Bulgaria eivät ole paneutuneet riittävästi korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseen.

Tilaajille

Kaksikko vartoo

vapaita rajoja

Romanian ja Bulgarian liittyminen vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen on siirtynyt hamaan tulevaisuuteen.

Hollanti ja Suomi torppasivat Schengen-alueen laajentamisen vuosi sitten syyskuussa, koska niiden mielestä Romania ja Bulgaria eivät ole paneutuneet riittävästi korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseen.

Nyt myös muut maat, kuten Saksa ja Belgia, ovat hillinneet kiirettä maiden liittymisessä. Uudeksi huoleksi on noussut Romanian poliittinen kriisi, jonka takia komissio on joutunut jatkamaan maan erityisseurantaa.

EU-komission on määrä mennä Romaniaan joulukuussa tarkastuskäynnille. Ministerien päätös rajatarkastusten lopettamisesta voinee tulla aikaisintaan ensi vuoden maaliskuussa.

Rajatarkastukset on tarkoitus poistaa vaiheittain niin, että ensin ne lopetetaan satamissa ja lentokentillä ja vasta myöhemmin maarajoilla.

Ministerit ja mepit nokikkain

EU-parlamentti ja jäsenmaiden sisäministerit ovat ajautuneet konfliktiin oikeudellisesta asiasta, joka liittyy Schengen-alueen arviointijärjestelmään.

Ministerit tekivät alkukesästä asiassa päätöksen, joka parlamentin mielestä tarkoitti meppien syrjäyttämistä päätöksenteossa. Kostoksi mepit jäädyttivät yhteistyön sisäministereiden kanssa.

Tämä tarkoitti sitä, etteivät sisäasioihin ja Euroopan turvallisuuteen liittyvät lakihankkeet etene EU:ssa. Jäädytettynä on myös lakiesitys, jolla unioniin yritetään luoda uudet säännöt poikkeustapauksissa käyttöön otettaville rajatarkastuksille, joita Schengen-maiden välillä ei tavallisesti ole. Tätä nykyä jäsenmaat voivat ottaa tarkastukset käyttöön 30 päiväksi.

Lakialoitteiden käsittely on nyt käynnistynyt uudelleen parlamentissa kaikessa hiljaisuudessa. Niitä ei kuitenkaan viedä parlamentin äänestykseen ennen kuin Schengen-riita on ratkaistu. Puheenjohtajamaa Kyproksen on tarkoitus antaa asiassa kompromissiesitys marraskuussa.

Yhteinen turvapaikkajärjestelmä

Turvapaikanhakijat eivät jakaudu tasaisesti kaikkien EU-maiden kesken, vaan kymmenen jäsenvaltiota ottaa vastaan yli 90 prosenttia kaikista hakijoista. EU:n tavoitteena kuitenkin on, että turvapaikanhakijoita kohdeltaisiin samalla tavalla kaikissa jäsenmaissa.

Yhteisten sääntöjen luominen on vauhdissa. Tavoite on, että suunnitelma saadaan valmiiksi ja hyväksyttyä tämän vuoden loppuun mennessä. Jos tässä ei onnistuta, hankkeen pelätään lässähtävän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää