Ulkomaat

HS Analyysi: Belfastin rauha järkkyi taas

Pohjois-Irlannin poliitikot kehittivät brittilipusta kiistan, joka levisi väkivaltaisiksi mellakoiksi kaduille. Protestit eivät silti uhkaa rauhanprosessia, uskoo konfliktintutkija.

Tilaajille

Belfastin kaupungintalolla liehui keskiviikkona Britannian lippu. Liputuksen aihe oli kuningasperheeseen kuuluvan Cambridgen herttuattaren Catherinen 31-vuotissyntymäpäivä.

Mutta Pohjois-Irlannin pääkaupungissa Belfastissa merkkipäivään oli ladattu erityisjännitteitä. Britannian lippu nousi salkoon ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun kaupunginvaltuusto joulukuussa rajoitti sen käytön vain tiettyihin juhlapäiviin, kuten kuninkaallisten syntymäpäiviin.

Päätös suututti protestanttisia brittimielisiä lojalisteja. Syntyi mielenosoituksia, joista osa on yltynyt väkivaltaisiksi.

Peruskaava on nyt useita iltoja ollut tämä: Itä-Belfastissa nuorisojoukot heittelevät poliiseja ja heidän ajoneuvojaan pulloilla ja tiiliskivillä. Poliisi vastaa tarvittaessa vesitykeillä ja kumiluodeilla. Keskiviikosta odotettiin liputuksen vuoksi taas kireämpää iltaa.

Onko Pohjois-Irlannin vaivoin saavutettu rauha nyt uhattuna?

Ei, sanoo belfastilainen konfliktintutkija Sean Brennan. Hän työskentelee sekä protestanttisten että katolilaisten yhteisöjen kanssa demokratiaprojektissa.

"Valtaosa ihmisistä haluaa rauhanprosessin jatkuvan. Laajempi poliittinen rauhanprosessi on turvassa", Brennan sanoo.

"Protestoijat ovat etupäässä nuoria, kuten muualla Euroopassa, monet ovat työttömiä, eikä tulevaisuudennäkymiä ole. [Mellakointi] tuo vähän jännitystä."

Poliitikot ovat silti hämmentäneet soppaa. Katolisten tasavaltalaisen Sinn Fein -puolueen johtaman kaupunginvaltuuston lippupäätös oli provokatiivinen. Sitä ennen unionistipuolueet DUP ja UUP puolestaan jakoivat 40 000 epäluuloa lietsovaa lehtistä, joissa arvosteltiin puoluekartan keskellä tasapainottelevaa Liittouma-puoluetta ja sen lippukantoja. Liittouma on syönyt unionistien kannatusta Itä-Belfastissa.

Tästä keittyi kokoon kiista, joka on karannut poliitikkojen hallinnasta. DUP ja UUP ovat tuominneet väkivallan useaan otteeseen.

Vallan huipulla tilanne näyttää sopuisalta: entiset äärilaidan veriviholliset DUP ja Sinn Fein johtavat nyt maakunnan yhteishallintoa. Johtajat tulevat vieläpä erinomaisesti toimeen keskenään.

Katutasolla ääni on toinen. Valtapuolueet keskittyvät asemiensa säilyttämiseen, eivät kansan yhdistämiseen. Katolisten ja protestanttien asuinyhteisöt ovat nyt jopa eristäytyneempiä toisistaan kuin ennen rauhansopimusta.

Belfastin lähiöt ovat täynnä niin sanottuja rauhanmuureja, korkeita teräsaitoja, joiden sisään asukkaat lukitsevat itsensä yöksi. Lojalistit ja nationalistit pelkäävät toisiaan. Uhatummaksi olonsa tuntevat protestantit, joiden osuus maakunnan väestöstä laskee.

Väkivalta on keskittynyt yhteen osaan Belfastia, ja sielläkin pienen joukon käsiin.

Lopputulosta on vaikea ennustaa. Valtuusto ei halua perua liputuspäätöstä. Lojalistit aikovat jatkaa mielenosoituksia. Aseensa riisuneet puolisotilaalliset ryhmät ovat onneksi pysyneet rauhallisina, vaikka poliisi on sanonut joidenkin yksittäisjäsenten osallistuneen mellakoihin.

Brennan vaatii nyt poliitikoilta avointa keskustelua kiistan ratkaisuksi. Toistaiseksi he ovat pesseet kätensä asiasta.

Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Pitkä konflikti vaati tuhansia henkiä

 Pohjois-Irlannin konflikti päättyi virallisesti pitkänperjantain sopimukseen 1998. Vuonna 1969 pahentunut väkivalta ehti vaatia vuosikymmenten aikana yli 3 000 ihmisen hengen.

 Protestanttisten unionistien eli lojalistien mielestä Ulsterin maakunta kuuluu Britanniaan. Katoliset tasavaltalaiset kannattavat yhtenäistä Irlantia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Irlanti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää