Ulkomaat

Virkavalan vannova Obama yrittää päihittää historian

Mar­ras­kuun vaa­lit voit­ta­nut Ba­rack Oba­ma van­noo tä­nään sun­nun­tai­na toi­sen pre­si­dent­ti­kau­ten­sa vir­ka­va­lan. Jos his­to­rias­ta on en­nus­ta­jak­si, kau­des­ta tu­lee vai­kea.

Tilaajille

Marraskuun vaalit voittanut Barack Obama vannoo tänään sunnuntaina toisen presidenttikautensa virkavalan.

Jos historiasta on ennustajaksi, kaudesta tulee vaikea.

"Yhdysvaltojen historiassa on vain kaksi presidenttiä, joiden toisen kauden voi mitenkään ajatella olleen ensimmäistä menestyksellisempiä", sanoo historioitsija Alfred Zacher, joka on keskittynyt tutkimaan presidenttien kakkoskausia.

Edes ne kaksi esimerkkiä toisella kaudella parantaneista presidenteistä eivät ole ihan lähiajoilta: James Madison oli Yhdysvaltojen 44 presidentistä neljäs ja Andrew Jackson seitsemäs.

Mahalaskun tehneitä toisen kauden presidenttejä on pidempi liuta: Ulysses S. Grant, Grover Cleveland, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon ja George W. Bush.

Zacherin mukaan toisen kauden kompastuskivi on yleensä kongressi.

Se on ensimmäisen presidentin George Washingtonin ajoista saakka pitänyt itseään samanarvoisena kuin presidentti ja halunnut näyttää sen.

"Jostain syystä toisella kaudella kongressi on onnistunut kasaamaan voimansa presidenttiä vastaan."

Obaman suhde kongressiin oli vaikea jo ensimmäisellä kaudella. Republikaanijohtaja Mitch McConnell jopa sanoi, että hänen päätavoitteensa viime vaalikaudella oli tehdä Obamasta yhden kauden presidentti. Se ei onnistunut, mutta toisella kaudella vastarinta jatkunee kovana.

Yhteistyö kongressin kanssa on avainasemassa, koska ilman kongressin säätämiä lakeja uudistukset eivät etene.

Halutessaan republikaanit voivat estää vaikka kaikki Obaman aloitteet, koska heillä on enemmistö kongressin edustajainhuoneessa.

Asetelma kongressissa pakottaa Obaman toisella kaudellaan kompromisseihin. Ne eivät Zacherin mukaan ole Obamalle helppoja hänen perusluonteensa takia.

"Hänellä on tarve voittaa. Minusta voitonhalu on tässä presidentissä hallitseva piirre."

Obaman kilpailuvietti näkyy niin politiikassa kuin hänen golf- ja koripalloharrastuksissaan. Niissä hän pyrkii aina voittoon täysillä.

Toisaalta Obama on osoittanut etenkin ensimmäisen kautensa lopulla pragmatismia ja kykyä myönnytyksiin.

"Emme tiedä, kumpi Obama saapuu toiselle kaudelle", Zacher sanoo.

Obama kohtaa toisella kaudellaan jakautuneen kansan. Vaaleissa häntä vastassa oli iso joukko amerikkalaisia, jotka inhoavat presidenttiä sydämensä pohjasta.

Zacherin mukaan inho ei ole ainutlaatuinen ilmiö eikä estä menestystä. Päinvastoin, vastarinta kertoo presidentin vahvuudesta.

Zacher keksii heti kaksi esimerkkiä.

Ensimmäinen niistä on toisen maailmansodan sankari Franklin D. Roosevelt.

"Republikaanit inhosivat häntä samassa määrin kuin Obamaa", Zacher sanoo.

Toinen vastapuolen inhoama presidentti on yllättäen republikaani Abraham Lincoln, joka useissa arvoissa nostetaan maan historian parhaaksi presidentiksi.

Abraham Lincolnia ihailevat nykyisin yhtä lailla demokraatit kuin republikaanit. Lincoln on myös Obaman suosikkipresidentti.

Tuomas Niskakangas HS
Washington

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuomas Niskakangas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää