Ulkomaat

Räjähdys lannoitetehtaalla Texasissa – useita kuolleita

Poliisin mukaan lannoitetehtaalla Yhdysvaltain Texasissa tapahtuneissa räjähdyksissä ja tulipalossa on kuollut 5–15 ihmistä. Turmassa kerrotaan loukkaantuneen jopa 160 ihmistä. Uhreja etsitään edelleen.

Tilaajille

West. Poliisin mukaan lannoitetehtaalla Yhdysvaltain Texasissa tapahtuneissa räjähdyksissä ja tulipalossa on kuollut 5–15 ihmistä.

Räjähdyksen kerrotaan tapahtuneen hieman ennen kello iltakahdeksaa paikallista aikaa eli noin neljältä yöllä Suomen aikaa. Tehdas sijaitsee Westin pikkukaupungissa noin 130 kilometriä Dallasista etelään.

Uhreja etsitään edelleen. Ainakin 160 loukkaantunutta ihmistä on viety sairaalahoitoon.

Westin kaupungin pormestari Tommy Muska on kertonut useiden tehdasta sammuttamassa olleiden palomiesten olevan kateissa.

&nbps;

CNN:n haastatteleman silminnäkijän mukaan suurin räjähdys oli valtava ja se kuulosti pommilta. Räjähdys myös kuultiin kymmenien kilometrien päähän.

Palavassa tehtaassa tapahtui ilmeisesti kaksi pienempää räjähdystä ennen yhtä suurta räjähdystä.

Tulipalon syttymissyystä ei ole tietoa. Poliisin mukaan ei ole myöskään tiedossa, aiheuttiko tulipalo räjähdykset vai oliko kyse kemiallisesta reaktiosta. 

BBC:n tietojen mukaan tehtaassa säilytettiin yhteensä noin 20 tonnia ammoniakkia.

Räjähdyspaikalla on aloitettu rikospaikkatutkinta, mutta viranomaisten mukaan selviä merkkejä tahallisesta tuhotyöstä ei ole.

Westin kaupungissa sijaitsevan tehtaan lisäksi tuli levisi myös sen lähellä sijaitseviin rakennuksiin. Useita kokonaisia korttelia on tuhoutunut ja kymmeniä rakennuksia on vahingoittunut tulessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa hoitokoti ja koulu olisivat syttyneet tuleen. Hoitokodin asukkaita ehdittiin kuitenkin evakuoimaan.

Ihmisten pelätään myös jääneen loukkuun rakennuksiin.

Lähialueen asukkaita on evakuoitu uuden räjähdyksen tai ilmaan pääsevän myrkyllisen kaasun  pelossa. Westin kaupungissa on yhteensä noin 2 800 asukasta.

Pelastusviranomaisten ja tehtaan mukaan tulipalo on kuitenkin hallinnassa eikä esimerkiksi myrkkypilvestä ole välitöntä vaaraa.

Räjähdys tapahtui pian sen jälkeen, kun lannoitetehtaalla oli syttynyt tulipalo keskiviikkoiltana. Voimakkaan räjähdyksen voi nähdä esimerkiksi videopalvelu Youtubeen lähetetyssä videossa.

"Paljon on tuhoutunut. En ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Paikkaa näyttää aivan sotatantereelta", paikallinen poliisiviranomainen kuvaili tapahtumia uutistoimisto Reutersille.

Räjähtäneessa tehtaassa valmistettiin lannoitteita. Niitä voidaan käyttää myös kotitekoisissa pommeissa.

Esimerkiksi Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik valmisti Oslon keskustassa räjähtäneet pommit käyttämällä ostamiaan lannoitteita.

Oletko Teksasissa? Onko Westin kaupungissa tapahtunut räjähdys vaikuttanut elämääsi? Kerro kokemuksistasi Helsingin Sanomille sähköpostitse osoitteeseen hs.online@hs.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää