Ulkomaat

Kadotettu sukupolvi

Massatyöttömyys kurittaa talouskriisin runteleman Euroopan nuoria. Pessimistisimmät puhuvat jo menetettyjen nuorten sukupolvesta.

Tilaajille

Massatyöttömyys kurittaa talouskriisin runteleman Euroopan nuoria. Pessimistisimmät puhuvat jo menetettyjen nuorten sukupolvesta.

"Yritän hankkia tienestejä epätoivoisesti.

Kaveriporukan kanssa olemme perustaneet Play Station -ringin videopalvelu Youtubeen. Nauhoitamme sinne videopelejämme. Jos kanavamme saa riittävästi seuraajia, saatamme ehkä saada sponsoreita.

Äitini hoputtaa minua työnhakuun. Olen lähettänyt toistasataa hakemusta. Mistään ei kuulu takaisin.

En ole koskaan ollut oman alani töissä opintoihin kuulunutta palkatonta harjoittelua lukuun ottamatta. Olen ollut työttömänä eripituisia jaksoja ja yhtäjaksoisesti viime vuoden syyskuusta. Kesätyöt lähettiyrityksessä päättyivät silloin.

Kesätöihin pääsin suhteilla, kuten kaikkiin aikaisempiinkin pätkätöihin. Isäni on lähettifirmassa töissä. Tästä kesästä en vielä tiedä, koska yhtiöllä menee huonommin.

Espanjassa kaikki toimii suhteilla. Työpaikkaa ei saa pätevin, vaan se, jolla on perhesuhteita. Minulla ei ole suhteita omalla alallani.

Eipä silti, töitä ei löydy enää edes siivoajana tai tarjoilijana. Olen kyllä yrittänyt.

Kävin vähän aikaa sitten McDonald'sin työhaastattelussa. Haastateltavia oli jonoksi asti, varmaan satoja ihmisiä. Huomasin, että monet olivat varmasti minua korkeammin koulutettuja. On mahdotonta työllistyä edes hampurilaisravintolaan.

Kaksivuotista puutarhurintutkintoa varten opiskelin jopa japanilaista kukka-asetelmasuunnittelua. Uskoin, että siitä olisi hyötyä ansioluettelossani. Mitä vielä! Yhtä tyhjän kanssa.

Asun kahdestaan äitini kanssa. Vanhempani ovat eronneet.

Työttömyystukeni päättyi helmikuussa. En saa muita tukia, eikä minulla ole mitään tuloja.

Olen ajatellut perustavani oman yrityksen. Suunnitelmat tyssäävät siihen, että tarvitsisin 5 000 euron alkupääoman työkoneiden ja pakettiauton hankkimiseen. Pankit eivät anna yhtään luottoa ilman säännöllisiä kuukausituloja. Mitä teen, pyydänkö lainaa äidiltäni? Ei hänellä ole varaa.

Äidilläni on parturikampaamo. Aiemmin se menestyi. Nyt on epävakaista. Minua hävettää, että 23-vuotiaana äitini on maksettava puhelinlaskuni. En tiedä, kuinka pitkään tämä jatkuu. Se huolettaa.

Opintojen jatkaminen on mahdotonta. Lukukausimaksut ovat nousseet pilviin valtion pyrkiessä kartuttamaan kassaansa.

Tuntuu kuin olisin ahdistavassa kierteessä. Tarvitsen lisää osaamista työllistyäkseni, mutta minulla ei ole tuloja, joilla maksaa kurssit. Jotain on pielessä, kun aina lyödään heikoimpia.

Pieniä iloja elämässäni on säännöstellysti. En juuri osta vaatteita. Kun joku ilta menen baariin katsomaan joukkueeni Real Madridin jalkapallopeliä, lasken tarkkaan, että kulutan vain neljä euroa. Sillä saan yhden kaljan kummallakin puoliajalla.

Välillä huippujalkapallo myös ärsyttää. Tulen pahalle tuulelle, koska pelaajat viettävät ökyelämää. Se tuntuu epäreilulta omaan tilanteeseeni verrattuna.

Pelaan itsekin jalkapalloa kaupunginosamme joukkueessa. Olen maalivahti. Kenttävuorot, varusteet ja muut maksut ovat noin 100 euroa kuussa. Harrastus on kallis, mutta en voi luopua siitä. Valmentaja auttaa maksuissa, ja maksan hänelle silloin kun saan rahaa. Tarvitsen urheilua, kilpailua ja toveruutta.

Kotoa pois muuttaminen tuntuu olevan kuin valovuosien päässä. Jos pätkätöitä on vain kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, elämässä ei ota riskejä. Ei voi suunnitella mitään. Ei luota mihinkään. Ei ole vakautta. En uskaltaisi vuokrata asuntoa.

Tyttöystäväni Patricia Reñones on valmistumassa kemianinsinööriksi. Vaikka hän saisi töitä harjoittelupaikastaan, yhdellä alle tuhannen euron palkalla emme pysty perustamaan kotia.

Patricia yrittääkin kaikin keinoin saada minua muuttamaan kanssaan ulkomaille työnhakuun, Hollantiin. Mutta se pelottaa minua. En osaa kieliä.

Olen myös hyvin herkkä ja tuntuu kurjalta, jos joutuisin eroon ystävistäni ja äidistäni. Emme haluaisi lähteä täältä.

Mutta hitto, on pakko muuttaa, jos haluan töihin!"

Johanna Kippo
Madrid

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Johanna Kippo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää