Ulkomaat

Näin valta jakautuu Egyptissä

Armeija on ehdottomasti suurin vallankäyttäjä Egyptissä, ja vasta perässä seuraavat Muslimiveljeskunta, koptistikirkko ja muut uskonnolliset ryhmittymät.

Tilaajille

Armeija

Armeija on ehdottomasti suurin vallankäyttäjä Egyptissä. Se saa jopa kaksi miljardia dollaria vuosittain tukea Yhdysvalloilta, joka haluaa pitää Lähi-idän suurimman armeijan myötämielisenä. Tällä pyritään estämään Iranin kaltaisen islamilaisen hallinnon syntyminen Egyptiin, mikä on erityisen tärkeää Yhdysvaltain liittolaiselle ja Egyptin rajanaapurille Israelille.

Armeija tukee mielenosoittajia turvatakseen omat etunsa. Kansallismieliset mielenosoittajat suhtautuvat armeijan tavoin nuivasti Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:än vaatimuksiin, jolla pyritään avaamaan Egyptin talousrakenteita. Arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia Egyptin taloudesta on armeijan käsissä. Tähän asti laki on sallinut armeijan salata budjettinsa, minkä armeija haluaa säilyttää ennallaan.

Muslimiveljeskunta ja muut islamistiryhmittymät

Egyptissä on laaja kirjo islamistisia puolueita ja ryhmittymiä, joista vaikutusvaltaisin on Muslimiveljeskunta. Muslimiveljeskunnalla on vahva asema erityisesti suurilukuisen köyhän ja kouluttamattoman kansanosan parissa.

Vallasta syösty presidentti Mohamed Mursi edustaa Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja oikeuspuoluetta. Mursi on vain yksi islamistien voimahahmoista – joukoista löytyy nimekkäämpiäkin poliitikkoja, joilla Mursi saatetaan korvata mielenosoitusten hillitsemiseksi.

Mursi oli Egyptin ainoa vaaleilla valittu johtaja, mutta joutui neuvottelemaan uudistuksista armeijan johdon kanssa.

- Taustavaikuttajat -

Perustuslakituomioistuin

Perustuslakituomioistuin on ajanut Egyptin tilaan, jossa maalle ei saada valittua parlamenttia. Tuomioistuin tuomitsi kesäkuussa lait, joiden nojalla parlamentin ylähuone shura valittiin ja uusi perustuslaki muodostettiin, perustuslain vastaisiksi.

Tuomioistuin on torjunut kaikki Mursin ehdotukset uudeksi vaalilaiksi, minkä takia uusintavaaleja ei saada järjestettyä. Vanhaa oikeus- ja aristokratiavaltaa edustavat tuomarit haluaisivat vaalilain, joka estäisi Muslimiveljeskunnan liian vahvan aseman vaaleissa.

Vanha tuomarieliitti pelkää länsimaiden tavoin Iranin mallia.

Uskonoppineiden Al-Azhar

Uskonoppineiden neuvosto Al-Azhar on potentiaalisesti suuri vallankäyttäjä, mutta neuvosto hakee yhä muotoaan vallankumouksen jäljiltä. Egyptissä perustuslaki ei saa olla ristiriidassa islamilaisen sharialain kanssa. Sunnimuslimien uskonnollisena auktoriteettina Al-Azhar määrittää sen, mikä on linjassa sharian kanssa. Asema riippuu valittavista jäsenistä: voi muodostua Muslimiveljeskunnan sätkynukeksi tai itsenäiseksi vallankäyttäjäksi.

Uusi oppositioliike Tamarod

Arabiaksi "kapinaa" tarkoittava Tamarod on uusi oppositioliike, joka on saanut miljoonat egyptiläiset kaduille vaatimaan Mursin eroa. Liike pystyy tuskin muuhun: siltä puuttuu selkeä puoluerakenne ja johtaja. Lähinnä koulutetuista kairolaisista ja aleksandrialaisista muodostuneella liikkeellä ei ole kontaktia köyhään maaseudun valtaväestöön.

Tamarodin vaikutusvaltaa lisää se, että sen kansalaisvapauksia vaativa viesti saa kaikua länsimaissa. Egyptin armeija tukee liikkeen vaatimuksia lähinnä turvatakseen omat etunsa, sillä Tamarod ja armeija vastustavat molemmat IMF:n vaikutusvaltaa Egyptissä.

Vaikka liike kannattaa länsimaista demokratiaa, se ei ole kovin länsimielinen.

Koonnut: Suvi Turtiainen HS Lähteet: Egypti-asiantuntija, kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen, BBC, The New York Times

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Egypti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää