Ulkomaat

Armeija otti vallan Egyptissä – presidentti otettu kiinni

Armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi on ilmoittanut, että maan perustuslaki jäädytetään ja maahan asetetaan väliaikainen hallinto, jota johtaa perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja.

Tilaajille

Egyptin armeija on syrjäyttänyt maan presidentin Muhammed Mursin.

Egyptin armeijan edustaja vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että armeija on ottanut kiinni syrjäytetyn presidentin. Edustajan mukaan Mursia pidetään hallussa "viimeisiä valmisteluja varten".

Lausunto voi tarkoittaa, että Mursi saattaa joutua oikeuden eteen vastaamaan syytteisiin.

Muslimiveljeskunta kertoi jo aiemmin Mursin olevan kiinniotettuna. Heidän mukaansa Mursia on pidetty torstain vastaisena yönä arestissa armeijan tiloissa yhdessä avustajiensa kanssa. Sittemmin Mursi on erotettu neuvonantajistaan ja viety Egyptin puolustusministeriöön.

Mursin lähimmät avustajat eivät vastaa puhelimiinsa. Monet muut presidentin neuvonantajat kertovat menettäneensä yhteyden johtajaansa.

Maan virallinen al-Ahram-lehti kertoo, että 300 Muslimiveljeskunnan johtajaa ja jäsentä on määrätty pidätettäviksi.

Viranomaislähteiden mukaan turvallisuusjoukot ovat jo pidättäneet kaksi Muslimiveljeskunnan johtajaa, jotka ovat Mursin läheisiä liittolaisia.

Al-Ahramin mukaan turvallisuusjoukot valmistautuvat myös hajottamaan Mursia tukevan mielenosoituksen, joka on järjestetty lähellä Kairon yliopistoa.

Armeijan komentaja Abdel Fattah al-Sisi ilmoitti tv-puheessaan keskiviikkoiltana, että maan perustuslaki jäädytetään ja maahan asetetaan väliaikainen hallinto, jota johtaa perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja.  Tätä seuraa aikaistetut presidentin- ja parlamenttivaalit, joiden ajankohdasta päätetään myöhemmin. Maahan asetetaan myös asiantuntijaryhmä, joka tarkastelee maan perustuslakia uudelleen.

al-Sisi ilmoitti uudistuksista sen jälkeen, kun armeijan johto oli neuvotellut tunteja opposition edustajien sekä maan uskonnollisten johtajien kanssa. al-Sisin mukaan useat poliittiset ryhmittyvät ovat hyväksyneet "tiekartan". Mursia tukeva Muslimiveljeskunta ei Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan osallistunut neuvotteluihin.

Puheen jälkeen sekä muslimien että kristittyjen ryhmittymien johtajat antoivat komentajalle tukensa. Myös liberaalien oppositioryhmittymien keulakuvaksi noussut  Muhammed el-Baradei tuki  suunnitelmaa. Hänen mukaansa vuoden 2011 vallakumous on alkanut uudelleen.

Egyptin armeijan  Mursille asettama aikaraja umpeutui aiemmin keskiviikkoiltana. Armeija ilmoitti jo maanantaina, että Mursin on keskiviikkoiltaan mennessä ratkaistava erimielisyytensä opposition ja mielenosoittajien kanssa. Muuten Mursin on astuttava syrjään.

Aikarajan umpeuduttua presidentin kanslia tiedotti, että laajapohjaisen koalitiohallituksen pitäisi olla osa ratkaisua poliittiisen pattitilanteen purkamiseksi. Erovaatimukseen Mursi ei ole kuitenkaan suostunut.

Armeija on asettanut  Mursin matkustuskieltoon, kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelema lentokenttäviranomainen. Matkustuskielto koskee myös presidenttiä tukevan Muslimiveljeskunnan johtajia.

Mursin ulkopoliittinen avustaja julkaisi keskiviikkoiltana Facebook-sivuillaan viestin, jossa kirjoitti todennäköisesti kirjoittavansa viimeistä Facebook-viestiään. Avustajan mukaan ihmisten tulisi puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja tunnustaa, että armeija tekee Egyptissä parhaillaan vallankaappausta.

Uutistoimistojen mukaan Mursi itse on toivonut, että Egyptin kansa vastustaa armeijan vallankaappausta vain rauhallisin keinoin.

Mielenosoitusten keskiössä ollut Tahririn aukio täyttyi keskiviikkoiltana ääriään myöten presidentin eroa vaativista egyptiläisistä. Armeijan komentaja tv-puheen jälkeen Tahririn taivas täyttyi ilotulituksista. Mursin vastustajat ovat syyttäneet tätä muun muassa itsevaltaisuudesta ja presidentin islamistisen puolueen tukeman perustuslain runnomisesta läpi.

Mursin tukijat taas kokoontuivat keskiviikon aikana muualle Kairoon.

Britannian yleisradioyhtiö  BBC:n mukaan armeijan kalustoa liikkui keskiviikkoiltana yhä enemmän Kairon kaduilla. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat silminnäkijät kertoivat, että armeija myös eristi piikkilangalla ja estein rakennuksen, jossa erotettu presidentti Mursi sillä hetkellä oli. Hänen tukijoidensa pääsy rakennuksen luo oli silminnäkijöiden mukaan estetty.

Kairossa olevien kirjeenvaihtajien mukaan armeijan joukot ja Mursin kannattajat olisivat ottaneet yhteen alueella, jonne presidentin tukijat ovat leiriytyneet. Armeijan mukaan se on vain "turvannut alueen".

Mursi asetti Abdel Fattah al-Sisin armeijan johtoon heti presidenttikautensa alussa vuosi sitten.

Sisältöä ladataan...Tämä sisältö vaatii Adobe Flash Playerin. http://www.adobe.com/go/getflash/

Flash toistinta ei löytynyt. Uutistoimisto Reutersin välittämää livekuvaa Tahririn aukiolta Kairosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Egypti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää