Ulkomaat    |   Neljä uhanalaista lajia

Eläimiä myydään laittomasti muun muassa lääkkeiksi ja piristeiksi

1Norsu. Afrikassa on usean vuoden ajan ollut käynnissä norsujen joukkoteurastus, jota ruokkii Itä-Aasian vaurastuminen. Keski-Afrikasta kuljetetaan norsunluuta Kaakkois-Aasiaan, josta se kulkeutuu usein Kiinaan. Kiinalaistyöpajoissa siitä työstetään esineitä, joita myydään väärennetyin paperein laillisina norsunluutuotteina.

Tilaajille

1Norsu. Afrikassa on usean vuoden ajan ollut käynnissä norsujen joukkoteurastus, jota ruokkii Itä-Aasian vaurastuminen.

Keski-Afrikasta kuljetetaan norsunluuta Kaakkois-Aasiaan, josta se kulkeutuu usein Kiinaan. Kiinalaistyöpajoissa siitä työstetään esineitä, joita myydään väärennetyin paperein laillisina norsunluutuotteina.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan toiseksi suurin norsunluun kohdemaa on Thaimaa, joka aikoo kieltää norsunluun myymisen. Cites-sopimus on kieltänyt norsunluun kansainvälisen kaupan vuodesta 1989.

2SARVIKUONO. Sarvikuonon sarvista tehty jauhe on erityisesti Vietnamissa haluttua luonnonlääkettä ja nautintoainetta. Sen uskotaan tepsivän yli 30:een vaivaan ja toimivan piristeenä. Sarvelle on muodostunut maine kokaiinia ylellisempänä huumeena ja potenssilääkkeenä.

Todellisuudessa sarvi on keratiinia, samaa ainesta kuin ihmisen kynnet. Sen terveys- tai hermostovaikutuksia ei ole todistettu.

Sarven myyminen on Vietnamissa nykyisin kiellettyä, mutta sen kysyntä ei ole laantunut. Sen kilohinta Vietnamissa lähestyy sataatuhatta euroa.

3MUURAHAISKÄPY. Worldwatch-instituutin mukaan muurahaiskarhun suomuinen sukulainen on nykyisin tavallisin Kaakkois-Aasian salakuljettajilta takavarikoitu eläin.

Muurahaiskäpy on helppo pyydystää ja kuljettaa elävänä. Sen puolustuskeino on kääriytyä kerälle suomupanssarinsa sisään, mistä ei valitettavasti ole apua salametsästäjiä vastaan. Monissa Kaakkois-Aasian maissa lajin kannat ovatkin romahtaneet.

Nyt eläimiä pyydystetään lähinnä Indonesiassa ja Malesiassa.

Muurahaiskäpyjä metsästetään niiden lihan ja panssarin vuoksi. Liha on arvokasta herkkua, ja panssarilla on perinteisen kiinalaisen lääkeopin mukaan samankaltaisia vaikutuksia kuin sarvikuonon sarvella.

Cites-sopimus kieltää muurahaiskäpyjen myynnin maasta toiseen, mutta Kiinassa eläinten myynti ja teurastaminen on laillista.

4TIIKERI. Tiikereitä metsästetään muun muassa nahkojen ja perinnerohtoihin jauhettavien luiden vuoksi. Laji on tapettu lähes sukupuuttoon Aasiasta, ja WWF arvioi sen kannaksi luonnossa vain alle 3 500 eläintä.

Silti Intiassa kirjattiin viime vuonna Trafficin mukaan 59 salametsästystapausta. Traffic-järjestön edustajan Richard Thomasin mukaan tiikerien kasvattaminen teurastettavaksi laittomissa tarhoissa on yleistynyt, minkä vuoksi luonnonvarainen tiikerikanta ei ole romahtanut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää