Ulkomaat    |   Kommentti

Vakoilun kauhistelu on EU:lle halpaa huvia

EU-maiden tyrmistys yhdysvaltalaisvakoilun laajuudesta vaikuttaa diplomaattiselta mukajärkyttymiseltä, sillä jokainen ulkomailla lähetystön avaava valtio olettaa, että sitä ainakin yritetään vakoilla.

Tilaajille

Onko oikein palkita rikollinen, jos laiton teko auttaa paljastamaan muita rikoksia?

Saksan väekkäimmän osavaltion Nordrhein-Westfalenin mukaan on. Osavaltio on ostanut useista eri sveitsiläispankeista varastettuja asiakastietoja ja maksanut niistä tietovarkaille miljoonia euroja. Tiedoilla on narautettu veropakoilijoita ja saatu karhuttua menetettyjä verotuloja.

Samaa kysymystä pohditaan nyt Edward Snowdenin tapauksessa. EU-maat ovat olleet pöyristyneitä hänen tietovuotonsa paljastamasta vakoilusta – varsinkin kun väitteet koskivat EU:n ja eri maiden edustustoja.

Silti EU-maat ovat kilvan torjuneet turvapaikan Snowdenilta sen jälkeen, kun tämä sunnuntaina jätti hakemuksen pariinkymmeneen maahan, Suomi muiden mukana.

EU-maiden tyrmistys vaikuttaakin diplomaattiselta mukajärkyttymiseltä. Lähetystöjen vakoilu on vakava asia, mutta voi kyseenalaistaa, kuinka yllättävää se todella on. Jokainen ulkomailla lähetystön avaava valtio olettaa, että sitä ainakin yritetään vakoilla.

Poliitikkojen järkytyksen uskottavuutta syö myös se, ettei EU ole valmis rankaisemaan Yhdysvaltoja sen harjoittamasta vakoilusta. Yhdysvaltain diplomaatteja ei ole kutsuttu puhutteluun. EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppaneuvottelut aloitetaan suunnitellun aikataulun mukaisesti.

EU tyytyi sopuehdotukseen, jossa Yhdysvallat lupaa aloittaa neuvottelut urkintakohusta kauppaneuvottelujen rinnalla.

"Talk is cheap", sanoo kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi sähköpostitse.

"On helppo tuomita toiminta, jonka kaikki kokevat vääräksi. Toimenpiteisiin ryhtyminen – esimerkiksi vapaakauppaneuvottelujen lykkääminen – voisi aiheuttaa kustannuksia."

Kauppaneuvottelujen kaataminen vakoilukohuun tulisi yksinkertaisesti liian kalliiksi sekä Suomelle että EU:lle, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Johanna Jacobsson.

Jos tiedot Yhdysvaltain vakoilusta pitävät paikkansa, maa on rikkonut omia ja useita eurooppalaisia lakeja. Nykyisessä poliittisessa ajattelussa sillä on vain vähän merkitystä.

Akatemiaprofessori Koskenniemen mukaan yleisesti hyväksytty ajatus näyttää olevan, että julkisen vallan tärkein tehtävä on turvallisuuden takaaminen, vaikka se merkitsisi kansalaisoikeuksien polkemista.

Eli valtio saa rikkoa lakia, jos lain rikkomisen tulkitaan edistävän turvallisuutta. Yksilöillä ei ole samanlaista suojaa.

Tietovuotajat viedään tuomiolle, mutta Saksa ja Yhdysvallat jatkavat laittomuuksia.

Viikko sitten Sveitsissä nostettiin syytteet miestä vastaan, jonka epäillään myyneen varastettuja pankkitietoja Saksaan.

Samaan aikaan Nordrhein-Westfalen jatkaa varastettujen asiakastietojen ostamista. Osavaltion talousministeri vakuutti viimeksi toukokuussa, että se on valmis ostamaan varastettuja tietoja "niin kauan kuin hyödyllisiä vihjeitä sisältävää tietoa on ostettavissa".

Edward Snowden on viimeisten tietojen mukaan yhä jumissa moskovalaisella lentokentällä. Edessä on vähintään pitkä pakomatka, pahimmillaan luovutus Yhdysvaltoihin, jossa maanpetoksesta voi saada kuolemantuomion.

Yhdysvaltain ja EU:n kauppaneuvottelut alkavat maanantaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • verkkovakoilu
 • Suvi Turtiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää