Ulkomaat

Muslimiveljeskunta: Länsimaiden hiljaisuus tulee kostautumaan

Muslimiveljeskunta varoittaa Egyptin presidentti Muhammed Mursin syrjäyttämistä seuraavan väkivallan koituvan kaikille häviöksi.

Tilaajille

KAIRO. Muslimiveljeskunta varoittaa Egyptin presidentti Muhammed Mursin syrjäyttämistä seuraavan väkivallan koituvan kaikille, myös länsimaille, häviöksi.

Islamisteille länsimaiden laimeat reaktiot presidentin vallasta syöksemiseen merkitsevät paluuta presidentti Hosni Mubarakin aikakauden kaksinaismoraaliin, selittää veljeskunnan vanhempi jäsen Muhammed ElBeltagi. Yhdysvallat ja Eurooppa tukivat Mubarakin Egyptiä miljardeilla dollareilla liki 30 vuoden ajan ilman, että demokratian suhteen tehtiin edistysaskelia.

"Mielestämme kansainvälisen yhteisön hiljaisuus tarkoittaa vallankaappauksen tukemista. Viha on jälleen kasvamassa niitä valtioita kohtaan, jotka aina seisovat sortohallintojen puolella", Beltagi kertoo uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagel kävi lauantaina parin tunnin mittaisen keskustelun Egyptin armeijaa johtavan kenraalin, Abdel Fattah al-Sisin kanssa. Yhdysvallat kehottaa armeijaa järjestämään rauhanomaisen vallansiirron.

Suunnitelma törmäsi kuitenkin heti esteisiin, kun Egyptin väliaikaiseksi pääministeriksi kaavailtua oppositiojohtajaa Muhammed ElBaradeita ei saatukaan vallan kahvaan.

ElBaradei ehdittiin jo julistaa pääministeriksi useissa medioissa, kunnes Nour-puolue, maan toiseksi suurin islamistityhmä, ilmoitti vastustavansa valintaa. Aiemmin puolue oli asettunut tukemaan asevoimien suunnitelmaa.

Nour-puolueen vetäytyminen tarkoittaa, että asevoimat jää täysin vaille islamistien tukea. Muslimiveljeskunta on sanonut, ettei se halua osallistua armeijan vallansiirtoaikeisiin.

Egyptin asevoimat on väittänyt vastanneensa "kansan tahtoon" syrjäytettyään Mursin. Samalla useita Muslimiveljeskunnan jäseniä on vangittu.

Sekä Yhdysvallat että Euroopan Unioni ovat lausunnoissaan välttäneet sanaa "vallankaappaus". Termin käyttö johtaisi eittämättä sanktioihin, mikä olisi länsimaiden etujen vastaista. Egypti on sijainniltaan strategisesti tärkeä maa, jota Yhdysvallat sponsoroi 1,3 miljardilla dollarilla vuodessa. EU on myös Egyptin suurimpia tukijoita.

Presidentti Barack Obama on julkisesti sanonut, ettei Yhdysvaltain hallinto asetu minkään osapuolen kannalle Egyptissä. EU vaatii nopeaa paluuta demokraattisiin käytäntöihin.

Muslimiveljeskunta on mobilisoimassa lisää mielenosoituksia sunnuntaille. Lauantai sujui suhteellisen rauhallisesti.

Levottomuudet jatkuivat kuitenkin Siinailla, jossa hyökkäykset turvallisuusviranomaisten pitämiin tarkastuspisteisiin jatkuivat. Tekijöistä ei ole varmaa tietoa, eikä kuolonuhrien määrää tiedetä tarkkaan.

Iskujen yhteydessä sattui Egyptin ja Jordanian väliseen kaasuputkistoon kohdistunut räjähdys. Kaasua Jordaniaan toimittavaa putkistoa vastaan on hyökätty yli kymmenen kertaa sen jälkeen, kun Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak syrjäytettiin vuonna 2011.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Egypti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat