Ulkomaat

Ujo mies ulkopuolelta

Mittavan kansainvälisen uran tehnyt Muhammed ElBaradei on untuvikko Egyptin politiikassa

Tilaajille

Länsimaat toivoisivat liberaalien johtohahmosta Muhammed ElBaradeista Egyptin presidenttiä. Hän itse sanoo haluavansa taustavaikuttajaksi.

Egyptin väliaikaishallituksen tuore varapresidentti Muhammed ElBaradei ei arkaile tarvittaessa puhua suutaan puhtaaksi.

Syrjäytetty presidentti Muhammed Mursi oli hänestä kuin faarao ja Egypti luisussa kohti fasistista valtaa.

Atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtajana ElBaradei ärsytti Yhdysvaltoja vastustamalla avoimesti Irakin sotaa.

Vuoden 2005 rauhannobelisti ElBaradei on Egyptin liberaaleista kansainvälisesti ehdottomasti tunnetuin. Silti hän on vielä 71-vuotiaana untuvikko kotimaansa politiikassa: varapresidentin tehtävä on ElBaradeille ensimmäinen merkittävä asema Egyptin hallinnossa.

ElBaradei on viettänyt suurimman osan aikuisiästään ulkomailla. Hän palasi Egyptiin noin 30 vuoden jälkeen vuonna 2010 jäätyään eläkkeelle IAEA:n johtajan tehtävästä.

ElBaradei nousi yhdeksi vuoden 2011 kansannousun johtohahmoista.

Egyptin ensimmäisiin vapaisiin presidentinvaaleihin hän lähti ehdolle jälkijunassa ja jättäytyi lopulta pois. Syyksi hän sanoi, ettei tahdo olla mukana vaaleissa, jotka järjestetään armeijan hallitessa. Todelliseksi syyksi kuitenkin arveltiin sitä, että ElBaradei tajusi häviävänsä.

Moni uskoi, ettei ulkopuolelta tuleva ElBaradei tunne riittävän hyvin Egyptin tilannetta.

Nyt ElBaradeilla olisi uusi tilaisuus pyrkiä presidentiksi. Monet Mursin itsevaltaisia otteita säikkyneet liberaalit egyptiläiset tukevat häntä.

"Hän sopisi loistavasti presidentiksi", sanoo Egyptistä Suomeen muuttanut lääkäri Ahmed Geneid, joka toivoo kotimaastaan maallista demokratiaa.

Muslimiveljeskunta suhtautuu ElBaradeihin nurjasti, koska hän tuki Mursin syrjäyttämistä. Jyrkästi islamistisen al-Nur-puolueen vastustus puolestaan kaatoi ElBaradein nimityksen väliaikaishallinnon pääministeriksi.

Kairolaisaktivisti Ahmed Saada kertoo puhelimitse Egyptistä, että olisi äänestänyt ElBaradeita viime vaaleissa, mutta ei enää.

"Ennen uskoin, että hän saisi aikaan muutoksen. Mutta sitten hän petti periaatteensa", sanoo Saada. Hän ei sulata sitä, että demokratian puolustaja kannatti sotilaiden johdolla tehtyä lainvastaista vallanvaihdosta.

ElBaradei on koulutukseltaan lakimies kuten isänsä Mustafa.

ElBaradei lähti diplomaatiksi 1960-luvulla ja siirtyi sittemmin IAEA:han. Atomienergiajärjestön entinen varapääjohtaja Olli Heinonen tutustui ElBaradeihin 1990-luvun alussa ja työskenteli vuosia hänen alaisenaan.

Yhdysvallat ja Israel ovat kritisoineet ElBaradeita liian pehmeästä suhtautumisesta Iranin ydinohjelmaan. Heinosen mielestä siihen vaikuttivat paitsi iranilaisten hyvät neuvottelutaidot, myös Irakin sota. ElBaradei vastusti Yhdysvaltain hyökkäystä Irakiin, ja Heinosen mukaan hän pelkäsi, että Iranissa voidaan joutua samaan tilanteeseen.

Ihmisenä ElBaradei on Heinosen mielestä etäällä pysyttelevä.

"Hän on ujo, etenkin julkisuudessa. Se ehkä vaikuttaa siihen, että hän on etäinen. Hän ei ole sellainen johtaja, joka menisi sinne minne työntekijätkin ja käärisi hihat ylös."

Hänen mielestään ElBaradein ei kannattaisi pyrkiä presidentiksi johtamistyylinsä takia.

"Hän ei ole paras ratkomaan henkilökohtaisia ristiriitoja. Jos on kaksi eri leiriä ja konflikti on henkilöiden välinen, hänestä ei ole väliin menijäksi vaan hän jättäytyy käytännössä täysin ulkopuolelle", Heinonen sanoo.

Kairossa katumellakat jatkuvat edelleen. Tiistaiaamun mellakoissa kuoli egyptiläismedioiden mukaan kuusi ihmistä. Uusien vaalien päivää ole vielä päätetty. ElBaradei kiisti itse tahtovansa valtaan Der Spiegelin haastattelussa heinäkuussa.

"En näe itseäni tulevana presidenttinä. Haluan käyttää vaikutusvaltaani tuomaan egyptiläiset yhteen ja auttaa sovinnonteossa – harmaana eminenssinä, jos niin voi sanoa." 

 

Lähteenä käytetty myös Muhammed ElBaradein IAEA-vuosistaan kirjoittamaa muistelmateosta The Age of Deception.

Muhammed ElBaradei

 Syntynyt Kairossa 1942.

 Atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtaja 1997–2009. Sai Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä IAEA:n kanssa vuonna 2005.

 Perheeseen kuuluu vaimo Aida sekä kaksi lasta.

 Kannattaa New York Yankeesia ja pitää jazzista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää