Ulkomaat

Obama esti iPhonen myyntikiellon USA:ssa

Presidentti Barack Obaman hallinto on estänyt veto-oikeudellaan amerikkalaisyhtiö Applen joitakin laitteita uhanneen maahantuontikiellon. Kielto oli määrätty Applen ja Samsungin välisen monimutkaisen patenttiriidan vuoksi. Yhdysvaltain ulkomaankauppaa valvovat viranomaiset totesivat kesäkuussa joidenkin Applen vanhempien laitteiden käyttävän ilman korvausta Samsungin patentoimaa tiedonsiirtotekniikkaa.

Tilaajille

Presidentti Barack Obaman hallinto on estänyt veto-oikeudellaan amerikkalaisyhtiö Applen joitakin laitteita uhanneen maahantuontikiellon. Kielto oli määrätty Applen ja korealaisen Samsungin välisen monimutkaisen patenttiriidan vuoksi.

Yhdysvaltain ulkomaankauppaa valvovat viranomaiset totesivat kesäkuussa joidenkin Applen vanhempien laitteiden käyttävän luvatta Samsungin patentoimaa tiedonsiirtotekniikkaa. Aasiassa valmistettujen iPhone 4- ja iPad 2 -laitteiden maahantuonti määrättiin tuolloin lopetettavaksi.

Obaman hallinnolle jäi sunnuntaihin 4. elokuuta asti aikaa puuttua päätökseen. Lauantaina hallinto ilmoitti kumoavansa päätöksen.

Yhdysvaltain presidentit puuttuvat vastaaviin kieltoihin erittäin harvoin. Viimeksi veto-oikeuttaan käytti vastaavassa tapauksessa Ronald Reagan vuonna 1987.

Applen ja Samsungin kiistan ytimessä ovat niin sanotut essentiaalipatentit, jotka on määritelty osaksi jotakin teknologiastandardia. Essentiaalipatenttienhaltijoiden on lisensoitava niitä muille reiluilla ja kohtuullisilla ehdoilla.

Apple ja Microsoft ovat ilmoittaneet, että ne eivät yritä estää kilpailijoiden tuotteiden myymistä Yhdysvalloissa essentiaalipatenttiensa perusteella. Google ja Samsung ovat olleet pidättyväisempiä. Obaman hallinto on pyytänyt kauppaviranomaisia harkitsemaan, pitäisikö tulkintaa essentiaalipatenttien aiheuttamista myyntikielloista laventaa.

Googlen ja Samsungin patenttiriidat ovat jatkuneet eri oikeusasteissa vuosia. Kiistojen taustalla ovat Applen iOS-käyttöjärjestelmää käyttävien puhelimien ja Samsungin valmistamien, Googlen Android-käyttöjärjestelmää käyttävien laitteiden ominaisuudet. Eri valmistajien Android-laitteet ja Applen iPhonet kilpailevat älypuhelinten markkinajohtajan asemasta.

Vuosi sitten elokuussa yhdysvaltalaisoikeus määräsi Samsungin maksamaan Applelle noin miljardin dollarin korvaukset patenttirikkomuksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Älypuhelimet
 •  patentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää