Ulkomaat

Sademetsien tuhoaminen hidastui

Afrikan metsiä auttaa luoksepääsemättömyys, Amazonia puolestaan Brasilian asennemuutos

Tilaajille

Tuoreen tutkimuksen mukaan Afrikan sademetsät hupenivat vuosina 2000–2010 vähemmän kuin 1990-luvulla. Gorillojen koti ei kuitenkaan ole turvassa: uusia uhkia ovat paikallinen väestönkasvu ja suurvaltojen kilpa Afrikan viljelymaista.

Niin ja niin monta jalkapallokentällistä minuutissa. Näin on totuttu laskemaan sitä tahtia, jolla maailman keuhkot surkastuvat. Hyviä uutisia ei ole juuri kuultu.

Nyt näitä jalkapalloviheriön kokoisia länttejä sademetsää katoaa kuitenkin ainakin Afrikassa ja Amazonilla selvästi harvemmin kuin kymmenisen vuotta sitten. Jos Afrikassa kentällisiä meni ennen minuutissa yksi, nyt on päästy karkeasti laskien puoleen. Jos Amazonilla puhuttiin pahimpina aikoina jopa kuudesta, nyt saatetaan olla lähempänä yhtä tai kahta.

Viimeisin tutkimus sademetsien tilasta tuli julki heinäkuun lopulla Philosophical Transactions of the Royal Society B -julkaisussa. Kansainvälinen tutkimusryhmä toteaa siinä satelliittikuviin perustuen, että Afrikan sademetsiä katosi vuosina 2000–2010 vain puolet siitä määrästä, joka menetettiin 1990-luvulla.

Tutkimusta johtanut tutkija Philippe Mayaux jakaa varovaista kiitosta alueen hallituksille, jotka ovat perustaneet suojelualueita ja painostaneet metsäyhtiöitä.

"Vielä 1990-luvulla metsää ajateltiin Kongossa uusiutumattomana luonnonvarana, ikään kuin mineraalina. Nykyään metsäyhtiöt joutuvat tekemään kestävään kehitykseen perustuvat hakkuusuunnitelmat", selittää Euroopan komission rahoittamaa valvontahanketta vetävä Mayaux puhelimitse Italiasta.

Mayaux ei kuitenkaan halua antaa sitä kuvaa, että vaara olisi ohi. Gorillojen ja bonoboapinoiden kotimetsiä uhkaavat alueen räjähtävä väestönkasvu ja ulkovaltojen kilpa Afrikan maista. Amerikkalaiset, kiinalaiset ja intialaiset suuryritykset ostavat tai vuokraavat Afrikasta kiihtyvään tahtiin maata öljypalmu-, kumipuu- ja soijaviljelmiään varten – usein korruptoituneilta hallinnoilta, usein pilkkahintaan.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen sademetsävastaava Danielle Van Oijen on omin silmin nähnyt tämän käyvän toteen.

"Näemme, kuinka öljypalmupellot luikertelevat sademetsän laidoilta jatkuvasti syvemmälle", hän sanoo.

Kongossa ja Kamerunissa salahakkuita tutkinut Van Oijen suhtautuu ylipäänsä varauksella Mayaux'n ryhmän tutkimukseen. Hänen mukaansa samoista satelliittikuvista on vedetty myös toisenlaisia johtopäätöksiä.

Länsi-Afrikassa maan rohmuaminen kohdistuu etenkin rannikon valtioihin, kuten Gaboniin. Kongon demokraattisen tasavallan sisämaan metsät ovat paremmassa suojassa, koska niiden syvyyksistä on vaikea viedä mitään maailmalle. Maa on Länsi-Euroopan kokoinen, tieverkko surkea ja Kongojokikin ison osan vuodesta lähes mahdoton navigoida.

Kongon tropiikin suurin uhka onkin paikallinen väestö.

Pelkästään Kongon demokraattisen tasavallan väestön ennustetaan kasvavan nykyisestä 70 miljoonasta 150 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Mayaux muistuttaa, että Kongossa paikallinen väestö on metsälle monin verroin suurempi rasite kuin metsäteollisuus. Metsää hupenee kymmenien miljoonien ihmisten polttopuiksi ja pikkupeltojen tieltä.

Siinä missä padan alle kelpaa mikä tahansa puu, metsäteollisuus keskittyy Mayaux'n mukaan Kongossa pariin kolmeen puulajiin.

Kongon alueen laaja sademetsä on Afrikan ylivoimaisesti merkittävin. Maailman mitassa se jää kuitenkin toiseksi Etelä-Amerikan Amazonille. Siellä metsäkadon hidastumista on havaittu jo aiemmissa tutkimuksissa.

"Brasilia on tehnyt paljon työtä kehityksen kääntämiseksi", Mayaux kehuu.

Kun Amazonista katosi pahimpina vuosina noin 25 000 neliökilometriä metsää vuodessa, nyt on tultu alas 5 000 neliökilometrin vuositahtiin. Tuo luku tosin on kahden vuoden takaa. Aivan viime aikojen tiettyjä osavaltioita koskevat tutkimukset vihjaavat, että suunta voi olla taas kääntymässä huonompaan päin.

Parannus Amazonilla johtuu tutkijan mukaan Brasilian hallinnon terästäytymisestä. Salakaatamiseen puututaan tarkemmin kuin ennen, ja maankäytön suunnittelua on tarkennettu. Tuorein esimerkki on viime vuonna hyväksytty metsälaki, jonka vaatimat maatilojen rekisteröinnit ovat kuitenkin lähteneet liikkeelle hitaasti. Ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet lakia ylipäänsä riittämättömäksi.

"Vaikka sademetsäkadon hidastumisesta on merkkejä, se on silti vielä huimaavan nopeaa ja täysin kestämätöntä", Van Oijen toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brasilia
 • Kongo
 • Kongon tasavalta
 • Afrikka
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää